Онлайн телевизия в чужбина: депутати се произнасят по нови правила

 

На 21 ноември парламентарната комисия по правни въпроси решава по законодателство, което ще улесни гледането на телевизия онлайн във всяка друга страна от ЕС.

Разглежданият проект за регламент цели да даде на хора, пребиваващи в друга страна от ЕС, достъп до съдържанието, с което разполагат в собствената страна. Съгласно тези правила телевизионни оператори, които искат да предлагат програмата си онлайн в множество страни от ЕС, ще трябва да уредят правата върху предаванията само в една страна.

 

Към момента за операторите е трудно да се сдобият с права за разпространение на предлаганото от тях съдържание в други страни от ЕС.

 

Повече от половината от потребителите на Интернет в ЕС гледат онлайн филми, сериали или телевизионни програми, които са пропуснали. Разгледайте нашата инфографика за повече информация относно зрителните навици.

 

През май 2017 г. Парламентът одобри правила, даващи на хората, абонирали се за услуги като филми или музика от онлайн доставчик в своята страна, достъп до същата услуга и във всяка друга страна от ЕС, в която те пребивават за ограничен период от време.