Откриват мащабен културен център, финансиран от петролна компания

През последното десетилетие най-богатата петролна компания в света, Saudi Aramco, планира огромен културен център в Дхаран, Саудитска Арабия. Сега Центърът за световна култура на крал Абдулазиз най-накрая е готов да отвори врати.

Предполагаше се, че центърът ще бъде открит с изложба за ислямско изкуство, организирана от Музея на изкуствата в Лос Анджелис (LACMA), като част от дългоочакваното отваряне този уикенд. Но среща на Арабската лига взе предимство, потвържди говорител на центъра за Artnet. Темите в дневния ред са конфликти в ивицата Газа, Сирия и Йемен.

LACMA не е единствената високопоставена институция, с която центърът сътрудничи. В края на март също се включиха Смитсониън институт и Националната географска мрежа, подписвайки меморандум за разбирателство с центъра. Говорител на “Смитсън” съобщава на “Арт Нюз”, че бъдещите проекти могат да включват изложби, но подчертава, че меморандумът не оформя официално партньорство, а по-скоро “споразумение за проучване на потенциални сътрудничества”.

През февруари Алис Уолтън, основателят на Музея на американското изкуство ” Crystal Bridges “, посети центъра и похвали архитектурата на новия център като добави, че се надява да “намери начини да работят заедно”.

Центърът на крал Абдулазис е проектиран в монументален мащаб от норвежката архитектурна фирма Snøhetta. Футуристичната структура се издига в пустинята, символично разположена близо до Ей, първият търговски петролен кладенец в кралството. Сградата включва 18-етажна, 90-метрова “Кула на знанието”, където студенти ще изучават наука, технологиите и изкуствата.

Освен това ще се помещават арабско-английска езикова библиотека с рафтове с повече от 730 000 тома, кино, театър и “Голямата зала”, предназначена да бъде домакин на международни турнета изложби, фестивали и конференции.

Дебютната изложба “Beauty and Identity: Islamic Art from the Los Angeles County Museum of Art” ще представи около 130 предмета, включително индийски, и испански артефакти.