Росалин Наков: Мечтите са тези, които стимулират нашия път

 Всеки един нов запис е празник за композитора

Композиторът Росалин Наков –  в студиото на радио „Jazz FM”  споделя за това какво го е накарало да пише музиката към текстовете по стихове на поета Ангел Симеонов, за екипа с който работи, за музикантите и изпълнителите на песните, за началото, което поставя връзката между поет, композитор и изпълнител.

Съвсем случайно  стана запознанството ни с поета Ангел Симеонов, разказва Росалин Наков. Музиката ни събра. Преди няколко години – през 2015 г. при него попада малка стихосбирка. Един негов  приятел, на чието дете ходи да преподава пиано, му казва почти ултимативно, че трябва да напиша песен по тези стихове. Когато отворил стихосбирката – съвсем произволно, попаднал на стихотворението „Ангел”. „Толкова бързо и толкова импулсивно написах нещо, което имах чувството, че ме е чакало”, споделя композитора. И добавя: „Обадих  се  Орлин Горанов, който дойде във вкъщи, чу песента и много я хареса”. Междувременно Росалин Наков написва музиката и към стихотворението „Есен”,  за която Орлин Горанов му препоръчва да се обади на Васил Петров. „Така и стана – направихме я, и всъщност първата записана песен е „Есен”, а първата създадена, която записахме като втора е „Ангел”, и така вече няколко години съм много щастлив, че имам възможност да пиша нови неща и да работя с изявени личности като Васил Петров и Орлин Горанов, признава Росалин Наков.

За това какво открива в стиховете на поета Ангел Симеонов, какво харесва в тях и в подхода към песента на Орлин Горанов, композиторът признава: – „Не за първи път ще кажа, че все едно аз съм ги писал тези стихове. Всичко ми допада, като изказ, тематика, меланхолията, но в същото време тя е светла тъга, светла меланхолия”.

Като чуеш „Старата ми къща” и „Бяла приказка” разбираш, че мечтите са тези които стимулират нашия път, да опитваме още веднъж и още веднъж. „С лекота създавам досега музиката и дай Боже така да бъде и за напред. Пишейки музиката по текстовете се стремя както всеки да спазвам максимално логическия изказ на текста, на пунктуацията, мисълта и се надявам, че успявам”- изтъква  Росалин Наков.

 Не случайно казват, че човек е толкова голям, колкото са и неговите мечти. Защо харесва подхода на Орлин Горанов към музиката композиторът отговаря, че работата му с изпълнителя, и всеки един нов запис е празник за него и за всички, които са около него. Винаги открива нещо ново в него. Винаги с нещо го изненадва. „Това, че е блестящ изпълнител и артист е малко в сравнение с това, което е като личност”, признава композиторът.

Щастлив е, че работи в студиото с едни изключителни музиканти, като пианиста Милен Кукушаров, Митко Асенов – на барабаните, Ивайло Звездомиров на баса, Митко Льолев, Цветан Недялков, Димитър Енчев – „Щастлив съм със тях, защото освен блестящия си професионализъм са вложили и част от душата си. И това се усеща”, споделя Росалин Наков.

До дни ще се появи новата стихосбирка на поета Ангел Симеонов, озаглавена на едно от стихотворенията „Душата ми”. В нея илюстрациите са на акад. Светлин Русев и Любен Диманов. Книгата е посветена на 105-годишнината от създаването на Съюза на българските писатели на издателство „Български писател”. В нея са включени над 150 творби, като сред тях са и стиховете, по които са създадени около 30 песни.