Галактически пейзажи и други фантазии

„Галактически пейзажи и  други  фантазии“
скулптура и рисунки
Илия Иванов
4-13.12.2018

вернисаж :4.12 от 18 до 20 часа

От 14 декември  в галерия Нюанс ще можете да видите изложбата на Илия Иванов   „Галактически пейзажи и  други  фантазии“. Експозицията садържа  скулптури и  рсунки от всички творчески периоди  на автора и засяга любимите му теми:  жената, любовта, античните препратки, музиката, храмовете, космическия хаос и портретите.  От младостта си досега той се учи от майсторите на XX век: Бранкузи, Цадкин, Габо, Калдер, Мур.

„Илия Иванов е автор за когото рисуванеро е първоосновата на творческия процес.Винаги  най-напред  той рисува.Рисува много,защото за него рисунката е чувството, което ръководи и съхрабнява емоционалността му Рисунката е откровение, което не показва на никого, както и сънищата от които претворява фантастичното в своите скулптури. За себе си той казва,че е лиричен  експресионист. Впластиките му има много еротика и препратки към античността , има и енергия която се излъчва. С творбите си той провокира зрителя. В тях откриваме човешкото присъствие, тръпката  на еротичното, предизвикателството и едновремнно с това хармонията. Тя е в изяществото на овалите , в проблясъка на ажурите,в красотата  на срезовете “в играта  на светлината“ по фактурата , в категоричността на баланса и тектоничността.“
Дочка Кисьова – Гогова

“Винаги емоцията ме води. ­­Скулптрирам продължително, в течение на много дни. Пластиките си работя бавно, за да се наслаждавам по-дълго Моделирам с плътно докосване, с обхващане. Материята ме слуша и ме обича: общуваме. Искам направеното от мен да излъчва енергията, с която го правя.”
Илия Иванов

Биография на автора:
Роден на 28 май 1948 год. в с. Горски Горен Трьмбеш, Велико Тьрновско. През 1967 год. завьршва Художествената гимназия, а през 1973 год. – Националната Художествена Академия, специалност скулптура при проф. Величко Минеков. От 1973 год. редовно участва  в годишните изложби за скулптура, както и в други по-крупни национални прояви, организирани от Съюза на българските художници (СБХ). От 1979 год. е  член на СБХ.

Има изградени следните обекти в страната:

■   Декоративни пана за Младежкия дом в Търговище (1975) – в съавторство с

Михаил Бенчев.

  • Паметник на руските освободители от 1978 год. в Търговище (1978) – в съавторство с Георги Чапкънов.
  • Портретна фигура на доктор Панайот Томов в Омуртаг (1980).
  • Паметници, барелефи и релефни портрети в Търговище и областта на Ботевите четници Никола Симов, на Сава Геренов, на Сава Катрафилов (1978 – 1980).
  • паркови пластики в Монтана и Шумен (1980).
  • Металопластика “Славянските първоучители” в училище “Кирил и Методий” във Варна (1983).
  • Монумент на загиналите във войните в с. Алваново (камък, височина 5м ) (1984).
  • Металопластика за Банка ДСК в Омуртаг (площ 9м2 , бронз и червен гранит) (1994).
  • Декоративна чешма при минералния извор на входа на гр. Търговище (бронзов грифон) (1994).
  • Чешма пред храма “Иван Рилски” в Търговище в памет на Нюйоркския митрополит Андрей, погребан в същия храм (дарение) (1997).
  • Паркова скулптура „Слънчева жена” в Барцелона, Испания (1998).
  • Паметник на Митрополит Андрей в Езикова гимназия „Митрополит Андрей”, гр. Търговище (2004).
  • Скулптурна композиция „Зевс и Европа” пред хотел Тера Европа в гр.Търговище (2007).

Участвал e в пленер – хепънинг в гр. Търговище (с участието и на Йълдъз Ибрахимова) (1983) и в Международен скулптурен симпозиум в гр. Истанбул, Турция (2002).