Напрежение във водите на Черно море между Русия и Украйна

Президентът на Украйна подписа Указ за военно положение

Русия и Украйна взаимно се обвиняват за инцидента край анексирания Крим, при който руски гранични кораби спряха с оръжие и арестуваха три украински военни кораба и 23 украински моряци.

За първи път от руско-грузинската война преди 10 години и за първи път само на няколко стотин  километра от границите на България. На 25 ноември три украински военни кораба, 2 катера и един влекач тръгват от Одеса към украинското пристанище  Мариупол в Азовско море. В района на Коктебел на анексирания от Русия полуостров Крим, те са засечени от руската гранична охрана. От руска страна е открит огън при който трима украински моряци са ранени.

Искра, която пробуди страхове от нова война.  Руската брегова охрана открива стрелба срещу трите украински кораба на път към Мариупол– два бронирани катера и един пристанищен влекач. Единият от украинските кораби е ударен на таран.

Русия, която анексира Крим преди 4 години и Украйна имат различни версии за случилото се.

 Според  Москва става въпрос за провокация от страна на Киев.

Русия твърди, че украинските кораби са нарушили без предупреждение териториалните й води с цел провокация.

 „За да бъдат спрени украинските кораби беше използвано оръжие. В резултат и трите кораба бяха задържани в териториалните води на Русия в  Черно море” – заяви Антон Лозовой от граничната служба на Крим.

Сергей Лавров

 „Бяха нарушени ключови положения на международното право, не само на морското, но и на общото международно право, включително и конвенцията за морско право и други международни юридически инструменти, които изискват от държавите да уважават суверенитета на други държави”, каза Сергей Лавров – министър на външните работи на Русия.

Украйна  от своя страна твърди, че е предупредила руската страна за преминаването на корабите и определи инцидента като акт на агресия и нарушение включително на договора с Русия за съвместно използване на Азовско море.

Петро Порошенко

– „Обръщам се към ръководството на Русия с настояване незабавно да освободи украинските военнослужещи, които са били брутално задържани в нарушение на международното право и чиято съдба е неизвестна, изтъкна в изказването си президента на Украйна Петро Порошенко.

Русия блокира входа на Керченския пролив, който е активен търговски път и вход към няколко украински пристанища, но впоследствие отворен за корабоплаване. Напрежението и несигурността обаче остават.

Мнозина си задават въпроса на ръба на нова война ли са Украйна и Русия.

Реакциите

Светът призова Русия и Украйна за сдържаност.

Европейският съюз и НАТО призоваха двете страни към спокойствие, а Русия да освободи украинските кораби и моряци.

Изявлението на Доналд Туск 

Инцидентът предизвика протести на украински националистически организации пред руски дипломатически мисии в Украйна. Президентът Порошенко мотивира подписаният от него Указ за военно положение с необходимостта да се подсили отбраната на страната и отрече това да е стъпка към война.

Има коментари, че на фона на предстоящите президентски избори в Украйна през м. март, военното положение в страната би дало право на президента да остане на поста си и след края на мандата си.

Стои въпросът дали зад този акт не стоят и политически причини. Подобни мнение за опит за печелене на политическа популярност, чрез външнополитически конфликт има и за Русия, където президента Путин също губи от рейтинга си през последните месеци.

Засега морският сблъсък сякаш прилича на политическите залози, за сметка не само на отношенията между Русия и Украйна, но и на сигурността в Черно море.

Източник: БНТ