Арт резиденция “Старото училище” с нови концептуални произведения на изкуството

Броени дни след началото на Арт резиденция “Старато училище” участниците имат ясно изградена концепция за своите произведения и проекти, които ще визуализират по време на закриващата изложба “Пътят като ритуал” на 12 август. Повечето от артистите споделят, че преди пристигането си в Горна Липница са имали идеи, базирани на предварително разпратените от организаторите писмени материали. Но, идвайки тук – в Горна Липница, в сградата на старото училище, където са разположени ателиетата за работа, и научавайки за древните артефакти около селото, концепциите за техните произведения са се променили. “В началото мислех да използвам в работата си старите римски пътища и останки. Но след като срещнах толкова много хора в Горна Липница и усетих духа на селото, разбрах, че има по-важни неща, върху които трябва да се фокусирим”, споделя американският визуален артист Джейсън Кофки. Той допълва, че в края на резиденцията ще изрисува с тебешири в двора на училището в Горна Липница плана на Никополис ад Иструм – античен римски град, разположен близо до Велико Търново. Джейсън е силно впечатлен от уникалните стари документи и учебници, които е открил в сградата на училището. Според него всички в Арт резиденцията са артисти археолози

Пламен Петров с детската школа

По време на резиденцията Сузане Беркенхегер от Германия изследва как се променят взаимоотношенията между хората, когато се използват новите достижения на техниката – в случая гугъл преводач. Поводът за този експеримент е твърдението на нейн приятел, че с гугъл преводач може да се проведе добър разговор. Според Сузане това не е възможно и тя ще го докаже по време на заключителната изложба на Арт резиденцията.

Испанският визуален артист Доминго Пино, който за втори пореден път участва в резиденцията, споделя, че ще представи в кратко видео и с помощта на геометрични фигури идеята за пътя като ритуал.

Американецът Адам Грийн, който живее и работи в Лондон, използва кабинетът по химия в училището и намерените там пособия и документи. По време да закриващата изложба с тяхна помощ ще реализира нещо като лекция-пърформанс, в която активно участие ще имат зрителите.

Впечатляващ е проектът на Рафи Мюнц от Израел. Няколко дни след началото на резиденцията стените в една от училищните стаи са изрисувани със замах. Той споделя, че, идвайки в Горна Липница, се е почувствал като у дома си и това го е вдъхновило да отключи своите емоции посредством изкуството.

Джули Гласбърг е младият френски полъх в Горна Липница. Занимава се с арт журналистика, както тя сама определя своята работа. В резиденцията ще направи портрет на селото. Но не представен с методите на журналистиката, т.е. обективен и без чувство, а образ, в който се усеща духа на мястото. За няколко дни с помощта на местно момче Джули е провела десетки кратки интервюта, за да разбере кои са важните, интересните и по-различни хора в Горна Липница. Заснела е техните лица и техния дух.

“В настоящата Арт резиденция най-много ме провокира темата за пътя”, споделя Ина Дамянова, която работи в областта на новите форми на визуалното изкуство, скулптyрата, керамиката, интериорния и продуктов  дизайн. По време на резиденцията тя материализира усещането си за пътя като ритуал и създава едно собствено пространство, личен лабиринт в двора на училището, в който центърът е мястото на тръгване и на връщане. Решила е да използва като материал нишката (конецът), защото тя е свързана с нашия бит, нещо, което сме наследили от своите баби и предци.

Христо Вълчев е местен артист, който участва в резиденцията от самото начало. Тук той съчетава два проекта с една обща цел – създава натуралистични инсталации. Те се вписват в т.нар. ленд арт изкуство и представляват ингергирани места (в центъра на селото), където се отглеждат различни видове билки и подправки. Проектирани са по начин, който следва геометрични принципи.

Адам Грийн

“Целта на нашата инсталация “Съвършенството Не Е Случайно – I част” е да сътворим образа на ритуалния артист като сбор от качества – споделят Дарина и Димитър Палови, които са създатели на проекта L.Y.R.A. – Процесът на нейното създаване е своеобразно пътуване през времето и пространството като осъзнат и целенасочен акт. Вярваме, че чрез реално изминатия път и промените, до които води пътуването, всички ние на практика предвижваме нашите визии и идеи в желаната посока и в нематериалния свят. Пътят като средство за просветление. Творбата ни е своеобразно обредно наричане като под формата на картина или колаж ние извеждаме конкретни качества, които трябва да притежава ритуалния артист.”

Тяхната инсталация е разположена в стара изложбена зала в читалище “Зора-1887” в селото, която не е използвана по предназначение дълги години.

И тази година Пламен Петров ръководи детската школа на Арт резиденцията. Пламен с радост обяснява, че ако първите години са участвали по 4-5 деца в издание, през 2017 желаещите са повече от 40. Това е и причината детската школа да е разделена на две възрастови групи. Големите правят охлюв около два метра, който лази нагоре по стеблото на едно от многогодишните дървета в двора на училището, изминал много препятствия по своя път. Охлювът е изграден от вечни материали – метал и камък. Малките деца в школата откриват тайните на изкуството със сенки, изработването на оригами и рисуването с индийска кана.

Един от акцентите в изданието на Арт резиденцията тази година е участието на двамата куратори Теодора Константинова и Радослав Механджийски, които ще изградят пътя между модернато изкуство, създадено в рамките на 10 дни в Горна Липница, и непрофисионалната публика. По време на закриващата изложба те ще направят кураторски тур заедно с артистите и зрителите.

 

Не пропускайте и оставащите акценти от фестивалната програма до края на Арт резиденция “Старото училище”:

 

11.08.2017 г. /петък/

19.00 – 20.30 Съвременно Изкуство от България и Света – Ритуални концепции.  Лекция на български език на Теодора Константинова и Радослав Механджийски. 

21.30 – 22.30 Концерт – Атанас Пеев, изпълнява на каба гайда родопски песни

 

12.08.2017 г. /събота/

10.00 – 11.00 Празник на хляба в Читалище „Зора 1887“.

18.00 – 20.30 Откриване на Изложба „Пътят като ритуал“- представяне на творбите на участниците:

Rafi Műnz– Израел

Adam Hines-Green- САЩ/Англия

Jason Kofke– САЩ

Ина Дамянова- България

Susanne Berkenheger – Германия

Julie Glassberg -Франция

Domingo Pino- Испания/България

Христо Вълчев- България/Швеция

Пламен Петров – България

Мартин Петров – България

L.Y.R.A.-България

Теодора Константинова и Радослав Механджийски – България –  Куратори/изкуствоведи

22.00 – 24.00 Вечерно парти в „Старото Училище“.

 

13.08.2015 г. /неделя/

10.00 – 13.00 Пърформанс/уъркшоп

14.30 – 17.30 Пърформанс/уъркшоп

18.00 – 19.30 Кураторски тур „Пътят като ритуал“ на Теодора Константинова и Радослав Механджийски.

22.00 – 24.00 120 минути ритуални танци с музика селектирана от Мирян Колев.Той е музикант, работещ в сферата на експерименталната, електроакустичната и импровизационна музика. Основната му дейност е свързана със соловия му ембиънт проект – E.U.E.R.P.I., с който е участвал на множество фестивали и самостоятелни изяви в България, Норвегия, Сърбия, Румъния, Чехия, Германия, Австрия и Словакия.