България може да бъде притегателен център за европейските културни меценати

„Варненско лято” спечели две престижни награди в Брюксел

Един от най-старите европейски фестивали си извоюва правото да бъде наричан един от най-добрите, заради внимателния подбор на утвърдени артисти и представянето на млади таланти. Композитори като Панчо Владигеров и Добри Христов поставят началото на „Варненско лято” преди 93 години, а равносметката за 2019 г. е над 200 участници и 20 000 почитатели.

Международният музикален фестивал “Варненско лято” беше отличен като един от най-добрите фестивали на Европа. Наградата беше връчена от Европейската фестивална асоциация в Брюксел. На церемонията в центъра за изящни изкуства “Бозар” бяха отличени общо 24 фестивала, като “Варненско лято” взе и наградата на публиката.

А година след като Марио Хосен става артистичен директор на „Варненско лято” се сбъдва една мечта – признанието от голямото Европейско фестивално семейство.

    Признанието от голямото Европейско фестивално семейство

„Първото, което мечтаехме, заедно с целия екип на община Варна, беше да направим фестивала да заема нуждата си позиция в голямото европейско фестивално семейство, което е една голяма крачка и тя е успешна. Много сме щастливи, че нашата програма предизвика огромен международен интерес, че имаше много гости от чужбина, които пристигнаха специално заради фестивала. Самото присъствие на „Варненско лято”, на гр. Варна и на българската култура на такъв голям европейски форум е вече голям успех. Връзката между културата и туризма е нещо върху, което ще се работи много и аз смятам, че България и в частност гр. Варна чрез фестивалните си инициативи, могат да бъдат притегателен център за европейските културни меценати”, сподели Марио Хосен – директор на Международния музикален фестивал.

Внимателният подбор на утвърдени артисти и представянето на млади таланти нареждат „Варненско лято” между 24-те най-добри фестивала в Европа от общо 715 кандидати.

„Мисля, че нашето приложение, което се казва  „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа”, показва, че има голямо разнообразие на страхотни фестивали, дали заради избора на артистите, дали заради създаването на изключителни общности. Това са част от причините „Варненско лято” да бъде сред 24-те лауреати на Европейската фестивална асоциация. Имам и лични впечатления. Била съм във Варна на откриването. Знаме, че той е изключително важен не само за града, но и за развитието на региона. Мисля, че екипът на община Варна и артистичният директор Марио Хосен вършат чудесна работа за отварянето на фестивала и към младите музиканти и артисти. Затова международното жури присъжда на „Варненско лято” тази награда”, споделя Катрин Девентър –  генерален секретар на Европейския фестивална асоциация.

„Музикалната програма е фантастична. Много съм щастлива, че тя се обновява и виждаме оригинални начини за представянето на класическата музика. Със сигурност ще продължа да гостувам на „Варненско лято”, за да видя как фестивалът става все по-добър с всяка година, споделя Рута  Прусевисиене , член на журито.

Тимор Наврачич, еврокомисар по образование, култура, младежта и спорта връчи лично призовете на артистичния директор на фестивала – Марио Хосен.

БНТ,снимки: Facebook