Чествания по случай 142 години от Шипченската епопея

Националното честване Шипченска епопея ще се проведе под патронажа на Президента на Република България

Има върхове, които обединяват и карат сърцата на хиляди да бият като едно! Шипка и Свети Никола – това са върховете за нас, в нашата история и самосъзнание, и те отново ще посрещнат всички, решили да усетят духа на свободата!

На 24 август хора от страната и чужбина ще си дадат среща по време на традиционните тържествата, посветени на Шипченската епопея. Ще бъде почетена годишнината от епичните боеве и отпразнуване на 85-годишнината от откриването на Паметник на Свободата!

Тържествата ще започнат още на 21 август в Габрово с представяне на изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в ХГ „Христо Цокев“. Регионален исторически музей ще представят тема, свързана с ръчното хладно и огнестрелно оръжие, използвано по време на Руско-Турската война 1877-78 г. в мащабна изложба със заглавие „Оръжието на Освобождението“.

Нейното официално откриване за посетители ще е на 22 август от 17:30 часа. Още една изложба е подготвена този път от Държавен архив – Габрово и тя ще е виртуална, наречена „Паметта за Шипченската епопея, съхранена в документи и снимки“.

                  Снимка:  Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Разбира се, няма да се пренебрегне и традицията Денят преди кулминацията да е отреден само за деца. Това е стремежът младите хора да припознаят не само историческите паметници, но и събитията, свързани с тях, за да имат избор и да знаят какво да правят утре със свободата, която им е завещана от миналото.

Всички участници в състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата и техните поддръжници ги очаква една вдъхновяваща среща с основателя на сайта УЧА.СЕ Дарин Маджаров, която е наречена „Бъди на Върха!“.

Отново в петъчния 23 август в 17:30 часа      Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ ще бъде домакин на представянето на книгата на генерал Георги Вазов „Участието на българите в Освободителната война“.

В съботния 24 август, ще може да извървите пътя до Паметника на Свободата като изберете походите, инициирани от Ротари, които ще ви отведат направо на Върха, а там в подножието при каменните барелефи вече ще ви очаква в целия си блясък Национална гвардейска част.

Очаква се и възстановката на боевете на Шипка от Национално Дружество „Традиция“, която всъщност има и нов сценарист. Ще има хвърчила за малки и големи, защото къде другаде може най-добре да лети символът на свободата? И филми, и разходка ще има, и автентични военни палатки.

За финал в Габрово организаторите от Областна администрация – Габрово са предвидили парад на военните духови оркестри от страна. Неповторим спектакъл за габровци и гостите на града, който ще е прелюдия към най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея – тържествената заря – проверка.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Националните чествания на Шипченската епопея ще се състоят от 21 август до 26 август 2019 г. под патронажа на президента на Република България

21 август 2019 г. , 17:30 часа

Фотодокументална изложба „Строителите на паметника на свободата”

Място: ХГ „Христо Цокев“

22 август 2019 г. , 17:30 часа

Изложба „Оръжието на Освобождението” – официално откриване

Място: Регионален исторически музей – Габрово

23 август 2019 г.

10:30 – 12:30 часа – състезание за ученици – изкачване стълбите към Паметника на свободата
Място: Подход към Паметника на свободата

12:30 – 13:15 часа „БЪДИ НА ВЪРХА!“ – Вдъхновяващ разговор с Дарин Маджаров
Място: Паметник на свободата

17:30 часа Представяне на книгата на ген. Герги Вазов – „Участието на българите в Освободителната война”

Място: Зала за събития и срещи, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

24 август 2019 г.

7.45 – 8.30 часа – панахида в памет на загиналите в шипченските боеве
Място: Соколски манастир

8.45 – 11.45 часа  – Туристически походи
Лъч 1 – Соколски манастир – връх Шипка
Лъч 2 – м. Узана – връх Шипка
Лъч 3 – храм паметник „Рождество Христово” гр. Шипка – връх Шипка

10:00 – 15:00 часа  – Детска занимателна работилница и Работилница за хвърчилата

Място: около Паметник на свободата

10:00 – 15:00 часа  – Прожекция на тематични филми

Място: мултимедийна зала на НПМ „Шипка-Бузлуджа“

12:00 – 12:40 часа  – Официална част

Място: Тържествен подход към Паметника на свободата / каменни барелефи/

13:00 – 13:30 часа  – Възстановка на боевете

Място: Централна височина /зад хотел-ресторант Шипка и източно от хеликоптерната площадка/

19:30 – 20:30 часа – Парад на военни духови оркестри от страната

Място: пл. Възраждане, Габрово

20:45 – 21:30 часа  – Тържествена заря-проверка
Място: пл. Възраждане, Габрово

Източник: Gabrovonews.bg