Ако Джазът е начин на живот, то мястото е Банско

Ако Джазът е начин на живот, както казва Васил Петров, то мястото е Банско.

От 6 до 10 август Банско ще живее под ритъма на джаза. Без съмнение тази музика е мощен и убедителен световен език, посланик на културната дипломация и усещане, което само хората на свободния дух познават.

За двайсет и втора поредна година, площад Никола Вапцаров ще посрещне големите световни и най-добрите родни джаз и поп изпълнители. Официалното откриване е на 6 август, с емблемите на българския джаз – Васил Петров и Камелия Тодорова.  Направете своята незабравима ваканция в Банско, в най-прекрасния месец от годината, защото Джазът не задължава, той предизвиква.

Началото на Джаз фестивала в Банско ще даде Биг Бенд – Благоевград с диригент Борис Янев и солисти Камелия Тодорова и Васил Петров. Още първата вечер на сцената ще излезе Мейсио Паркър.  На 7 август ще слушаме Малина Мой, а на 8-и – Джамал Томас, дълги години работил с Мейсио Паркър. За нов концерт в Банско се завръща Рей Джелато.

Музикантите са свирили на сватбата на сър Пол Макартни, както и пред английската кралица, а при тазгодишното си гостуване у нас Рей Джелато ще отпразнува 25-ата годишнина от създаването на своята група ”The Giants” с представяне на новия им албум.

Последната вечер е отредена за приятеля на фестивала и на България – Тони Момрел, който за пети път ще бъде тук. Той ще включи в концерта си вокалистката на състава Ванеса Хейнс. Нови лица ще излязат за първи път на фестивалната сцена като Лина Никол.

Весела Морова ще екато част от „Спектрум“ с Боряна Йорданова – сопран, Константин Бейков – бас, Янко Янков – баритон и Атанас Кулински – тенор. Групата ще открие фестивалната вечер на 8 август.

Сред българските участници в „Банско джаз фест“ тази година са и Христо Йоцов с продължението на неговия проект „Джаз котки“ и Маги Алексиева – Мей. В програмата са още групи от Великобритания,