Декларация на български творци и учени

Скъпи сънародници,

Братя и сестри,

Изпитанията, на които сме подложени в последните месеци, поставят живота ни в нови рамки. Сега трябва да полагаме повече грижи за телесното си здраве, за да преодолеем опасностите от заразите с коварния вирус и да запазим силите и енергията на българската нация. Но още по-големи трябва да бъдат грижите за нашето духовно здраве. Защото една нация не може да се съхрани физически здрава, ако боледува духът й и е немощно националното й съзнание и устойчивостта й пред вирусите на разложението, обезличаването и денационализирането. Поднебесните сили на злобата обаче не престават да ерозират това съзнание, да внасят смут в мисленето на хората, да потъпкват националните ценности, за да обезоръжат народа и обществото и ги направят покорни на злото и греха.

В последно време забелязваме как отново се съживява духът на отродителството, на отказа от традиции и идеали. Преиначава се историята, изопачават се фактите, за да се доказват антибългарски тези. Атакуват се национални светини, героични личности, чиито образи се мъчат да обругаят и омърсят, за да ги лишат от славата на техните подвизи и мъченичества. Правят се опити да се реабилитират отявлени фашисти и организациите, които са ръководили.

Идеолозите и изпълнителите на тези планове получават щедри хонорари за своето служение на чужди фондации. Те охотно слугуват на небългарски интереси и всеотдайно работят за сломяване на българския дух. Желанието им е да превърнат Отечеството ни в духовна пустиня, за да избуят в нея плевелите на космополитизма, неолиберализма, неофашизма, ксенофобията, русофобията и бездуховността. То се прикрива с маската на някаква уж принципност, обективност, надпартийност, деполитизация и общочовешки ценности.

Неосъществени писатели, учени със съмнителни качества и постижения, кресливи журналисти се опитват да дискредитират големи български писатели и отделни техни произведения. Такива опити в последно време видяхме с Христо Ботев, Иван Вазов, Гео Милев, Никола Вапцаров и др.

Ние сме силно разтревожени от тези явления. От дълго време се опитваме да противодействаме на подобни опити за разрушаване на националното съзнание и националния дух. Сега смятаме, че е дошло времето за обединение на всички, които милеят за Отечеството, нацията, българското, за да стане отпорът срещу отродителите още по-силен, настойчив и твърд. Заявяваме, че няма да позволим на никого да поставя под съмнение величието на българската история, литература и култура, традиционните ценности, духа на нацията. Защото те са най-важните елементи на националната ни сигурност и съществуването ни като народ и държава.

Призоваваме всички българи да защитим себе си от продажниците и враговете на България. Историята няма да ни прости, ако допуснем държавата ни да се разпадне и изчезне.

Ние сме българи и ще отстояваме българското. И никому няма да позволим то да бъде унизявано и отричано.

Акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, Боян Ангелов, Панко Анчев, Минчо Минчев, проф. Чавдар Добрев, проф. Иван Маразов, Петър Андасаров, член-кор. Иван Гранитски, Атанас Звездинов, Мая Вапцарова, член-кор. Васил Проданов, Надя Попова, член-кор. Иван Ангелов, член-кор. Любен Димитров, Ирина Велева, Снежана Тодорова, Благовеста Касабова, Драгомир Шопов, проф. Стоян Райчевски, Анжел Вагенщайн, акад. Стефан Воденичаров, акад. Васил Сгурев, Ангел Симеонов, Иво Атанасов, Лалка Павлова, Емил Измирлиев, Мария В. Николова, Диана Павлова, Иван Д. Христов, Росица Зиновиева, акад. Михаил Белчев, Иван Странджев, Любомир Чернев, Боян Бойчев, Александър Гочев, Ахмет Емин Атасой, Лъчезар Еленков, Саффет Ерен, Валентин Караманчев, Матей Шопкин, Иван Есенски, Трендафил Василев, Станислав Пенев, Ради Радев, Георги Н. Николов, Георги Бербенков, Владимир Стоянов, Людмила Богословова, Елка Няголова,  Петко Каневски, Демир Демирев, Анибал Радичев, Костадин Златков, Екатерина Данчева, Иван Енчев, Веселка Колева, Витка Витанова, Кънчо Великов, Стефка Данева, доц. Иван Воденичарски, Петър Мутафчиев, Тодор Коруев, Арон Аронов, Благой Ранов, Михаил Калдъръмов, Георги Славчев, Владислав Кацарски, Тотко Найденов, Пенчо Чернаев, Димитър Генчев, Никола Статков, Боян Чимов, Анелия Гешева, Ники Комендвенска, Борислав Владиков, Христо Ганов, Венко Евтимов, Бойко Беленски, Георги Ангелов, Ваня Душева, Тенко Тенев, Продрум Димов…

 

Подписката е отворена

 

Снимка: Фейсбук