“Добрият християнин” на Ангел Иванов спечели литературната награда „Рашко Сугарев” 2019

Националната литературна награда „Рашко Сугарев“ за най-добър публикуван къс разказ на автори до 35 години, учредена в памет на писателя Рашко Сугарев, се присъжда от Националния дарителски фонд „13 века България“, който организира конкурса и осигурява неговия награден фонд. 

В тазгодишното 22-о издание на Националния литературен конкурс “Рашко Сугарев” 2019 за къс публикуван разказ Ангел Иванов от Габрово получи първа награда за разказа си “Добрият християнин”.

„Национален дарителски фонд  „13 века България” организира за 22-и път този важен и значим Национален конкурс за къс разказ, за млади автори до 35 години. Условията за участие в конкурса дават онази рамка на конкурса и на литературната награда, които дават същинската значимост на събитието и на самата награда. Те дават възможност през годините младите автори не само да търсят своята изява, но ида сверяват своите часовници. Да намерят онзи път, онези трасиращи посоки в изкуството, които са важни и за техния собствен творчески път, но и за развитието на българската белетристика”, разказва Слава Иванова.

 „Това е един конкурс с много дълга история и се провежда ежегодно. За трети или четвърти път съм член на журито и съм много изненадана колко интелигентно се пише. Общо взето във всички разкази, които кандидатстват се спазва драматургията на късия разказ и цялостното ниво на този конкурс е много високо. Пише се интелигентно, без граматически грешки, със запетайки и по много интересен начин. Така че това е един много ценен за литературата конкурс, който всяка поредна година открива нови имена и така дава тласък и поощрение на новите имена. И през миналите години сме имали много добри разказвачи,  година също поощряваме чрез  награди, изобщо едно щастливо и здравословно състояние на българската литература”, сподели Теодора Димова, член на журито на конкурса.

Източник : БНТ,Facebook