Варна отбелязва 100 години Баухаус

17 май 2019, 14.30-18.00, Община Варна

Лекция на свестовноизвестния архитект Юрген Майер

Една от най-важните и знакови архитектурни и дизайнерски школи Баухаус, тази година отбелязва 100 години.

Проявите на 17 май, съсредоточени на територията на общината, започват с пресконференция и откриване на изложбата „Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“ (14.30, фоайе Пленарна зала). В експозицията могат да се видят обекти, изградени в духа на Баухаус на територията на Варна, Бургас, Балчик, Несебър и Созопол.

Голяма и важна изненада е гостуването на световноизвестния архитект Юрген Майер (Jürgen Mayer H.), който е поканен от главния архитект на Варна Виктор Бузев, за да сподели своя опит в архитектурата на градските пространства (15.30, Пленарна зала) и да обсъди на кръгла маса с варненци идеи за архитектурното развитие на морската столица (17.00, зала „Варна“). Във фокуса на вниманието ще бъде неговата реализация Метропол Парасол в Севиля, която превръща неугледен паркинг в центъра на града с недоразкрити археологически артефакти, в култово културно средище на няколко нива. Метропол Парасол влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата дизайнерска дървена конструкция в света (висока 26 м, с параметри 150:70 м). С футуристичната си архитектура, инспирирана от купола на Севилската катедрала и фикусите в Пласа де Кристо де Бургос, Метропол Парасол е образец за интегриране на модерна структура и съхраняване на археологическо наследство в градска среда.

Цялата програма на събитията:

14.30, фоайе Пленарна зала – Пресконференция и откриване на изложбата „Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие”

15.00, Пленарна зала – Премиера с мултимедийна презентация на книгата „Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие”. Съставител проф. д-р арх. Росица Никифорова. Теми и автори: „100 години Баухаус! – проф. д-р арх. Росица Никифорова; „Баухаус и началото на модерната архитектура във Варна“ – доц. д-р арх. Станчо Веков; „Архитектурата на Бургас от 30-те и 40-те години“ – арх. Мина Георгиева; „Архитектурата на Балчик от 30-те и 40-те години“ – проф. д-р арх. Росица Никифорова; „Наследството на Баухаус днес“ – арх. Анета Василева.

15.30, Пленарна зала – Лекция на арх. Юрген Майер за съхраняване на културното наследство и специално за работата му над „Метропол Парасол“

17.00, зала „Варна“ – Кръгла маса “Градските пространства на Варна” с участието на арх. Юрген Майер. Модератори проф. д-р арх. Росица Никифорова и арх. Виктор Бузев