Калейдоскоп на културни дестинации по света

Джак Уитън /1931 г.– 2018 г./ в „Хамбургербанхов” – Берлин

Хамбургербанхов е бивша гара превърната в началото на XX в. транспортен музей, а от 1996 г. функционира като музей за съвременно изкуство. Там може да бъде видяна първата самостоятелна изложба в европейска институция на Джак Уитън. Американският художник е роден през 1931 г. в щата Алабама. Израства в силно сегрегирана среда. По думите му, ранните му години преминават в обстановка на изключителен расизъм. От професията на лекар за която се подготвя се пренасочва към изящните изкуства и получава бакалавърска степен.

Първоначално е повлиян от абстрактният експресионизъм и сюреализъм. По-късно започва да експериментира със структури и материали докато формира разпознаваемият си стил, подобен на музайка. Избира абстракционизма, като най-добра форма за идеите, които иска да изрази. Според него абстракционизма дестилира всяка човешка емоция по начин по който никое друго направление не може. Превръща я в есенция.

Джак Уитън почина миналата година, а изложбата в Берлин е компресиран поглед  към културните, политическите и духовните събития от космоса на американския художник продължава до 1-ви септември 2019 г.

Изложба на мексикано-американски художнички в Сан Антонио

През 60-те години на XX в. в САЩ възниква движение за борба за гражданските права  на мексикано-американците. То е фокусирано не само върху овластяване на етническата група, а и върху промяната на установените етнически стереотипи в масовите медии и американското съзнание. В пряка връзка с движението се появява и художествено направление, отразяващо специфичната артистична идентичност на мексиканците в рамките на САЩ. Галерия „Маккей” в Сан Антонио представя изложба на съвременни художнички, продължаващи да развиват естетиката и проблемите на художественото движение. Събраните творби са разказ за невидимите герои и гордостта от това да имаш културната идентичност. И днес произведенията, вписващите се в артистичното движение, продължават да съдържат активистки послания, а изложбата „Естампос Чиканас” на калифорнийските художнички продължава до 5 май.

Изложба в музея за съвременно африканско изкуство – Маракеш

Негови собственици са мароканските колекционери Алами и Отман Лазарак – баща и син. Пространството отваря врати през 2018 г. и показва освен колекцията на семейството, събирана през последните 40 години и временни експозиции. Целта е развитие на местната артистична сцена и привличане на международна публика. Собствениците искат художниците да са горди с корените си не само в чужбина, а и на местна земя. Изложбата „Безумството на материала” събира 34 автори от целия континент и неговата диаспора, за да изследва материала, неговото символично значение в множество измерения и формални преживявания. В търсене на нова естетика инсталациите направени от предмети от бита и различни материали, могат да бъдат вписани в различни дискусии. Поставя се въпросът за формата и смисъла, както и потенциала на различните материали, като медиуми. Изложбата в музея за съвременно африканско изкуство продължава до 22 септември.

Мартин Франк /1938 г.-2012 г./ – в Елисейския дворец в Лозана

Швейцарската галерия представя ретроспектива на една от ключовите фигури на фотографското изкуство на XX  в. Мартин Франк е пионер сред жените фотографи. Член на няколко агенции, тя е сред малкото жени част от колектива на престижния кооператив „Магнум”. Родена е в Антверпен през 1938 г., израства в Англия и САЩ в семейство на колекционери. По време на дълго пътуване до Ориента, открива фотогорафията. От 1969 г. е на свободна практика и снима за различни списания.

Известна с документалните си фотографии, Франк не снима в студио. През 1973 година прави една от най-емблематичните си снимки плод единствено на момента. През цялата си кариера се опитва да установи авторското си име отвъд сянката на съпруга си – фотографа Анри Картие Бресон, с когото имат близо 40-годишен брак. Реализира фоторепортажи от различни точки на света, портрети на известни личности, почти абстрактни пейзажи и хроники на политическия живот. Над 140 нейни фотографии могат да бъдат видени в Лозана до 5 май 2019 г.

Източник: БНТ, снимки:Facebook