Любен Зидаров: Целият ми живот премина в ателието

Ако попаднете в галерия Нюанс от 14. март до 4. април ще се изправите пред труден и изкушаващ избор, защото чрез своите картини Любен Зидаров Ви предлага разходка във Вечния Монмартър, в Сен Жермен или по Плас Пигал. Но най-вече във въображението му, прокрадващо се иззад всеки ъгъл на нарисуваните пейзажи.

Накъдето и да поемете – към Латинският квартал, На воаяж, На кафе при Сюзан Валадон или ще останете на На сто крачки от Сена, със сигурност ще се потопите в Бяла хармония. Но внимавайте да не попаднете в капана на авторовите Разменени младости, които въпреки различните Епохи, които отразяват, се допълват в Братска дружба и пълноценно Съжителство. Независимо дали ще останете във физическото измерение на творбите или ще се пренесете в историите, които те разказват, през цялото време ще сте На сто метра от Сена, защото Без сена няма Париж!

Без Сена няма Париж – 3600лв

….това е Париж, отново Париж през очите на Любен Зидаров, 40 години след първата му среща с града-мечта за всеки художник. Картините са част от излобжата Обратна хармония, която до 4. април ще остане в галерия Нюанс. Всички 18 произведения  – 5 акварела и 13 маслени картини, са създадени специално за изолжбата, а вдъхновение за тях е повторното специализиране на художника в Сите дез’Ар(и то в същото ателие). 

Разменени младости – 5000лв 

Попитахме известния български автор за промяната, която наблюдаваме в настроението му на двата автопортрета и на какво се дължи контрастът ?
Автопортретите изживяват различно моите две срещи с Париж. Първият е не само въодушевен, а направо омагьосан, попаднал сред младежките си мечти – някогашните филми с Жан Габен, Хари Бор, Фернандел, Бурвил, в света на Виктор Юго и Балзак, лице в лице с Ван Гог, Гоген, Тулуз-Лотрек, Модиляни, познати ми единствено по репродукции.Във втория автопортрет съм по-скоро изненадан, отколкото тъжен, недоумявайки дали това е същото, което бях видял преди. Този път Париж ме посрещна още от аерогарата с високите стъклени и алуминиеви сгради и с новите си квартали. Дори помислих, че съм сбъркал самолета. Очарованието дойде, когато се отзовах на Сен Мишел и дългото романтично крайбрежие на Сена, вече с блестящо бели фасади. Тъкмо с тези различни състояния автопортретите изчерпват и “обратната хармония”. Ухилят ли се и двамата, неминуемо ще са се превърнали в туристически плакати или в реклама за шоколад, коментира господин Зидаров.

На въпроса дали има любимо място в Париж, художникът ни каза: Любимите ми места са навсякъде из Париж, но най-често обикалях познатите ми от първото пребиваване преди 40 години и които тогава рисувах. Сега те излъчваха нещо по-различно и по-вълнуващо – Монмартр, Латинският квартал, Тюйлери, Сите дез’ар, където нарисувах първите си живописни платна след дългия период като илюстратор.

В края на разговора ни стана въпрос за дългия път, който е изминал като творец – от Художествената академия, през годините като илюстратор до живописта, в която твори към днешна дата. Дали се е променило през времето чувството, с което създава изкуството си и ако да, то в каква посока? Променило се е, преди всичко като мярка към това, което върша. Смятам че живописта промени и професионалното ми отношение към илюстрацията. Много пъти ми е задаван въпросът тези два съвсем различни жанра не си ли пречат? Напротив, помагат си. А и целият ми живот премина в ателието. Съпругата ми, Богдана Зидаров, самата тя поетеса, умееше да цени необходимото време за творчество, сподели пред sofiapress.com утвърденият творец.

Това бе нашето докосване до Обратна хармония и нейният създател, който за втори път кара българската публика да изпита неизмеримото щастие от възможността да посетиш и твориш в Париж. Можете да усетите атмосферата на събитието чрез галерията по-долу, но нищо не може да земени живия досег до картините на Любен Зидаров.

 

 

2 Comments on “Любен Зидаров: Целият ми живот премина в ателието”

Comments are closed.