Състоя се музикално-поетичен празник в Монтана, под наслов „Любов, пламък бял”

На 30 октомври в Младежкия дом в град Монтана се проведе музикално-поетична вечер под надслов „Любов, пламък бял”. Спектакълът бе посветен на българската и френската любовна поезия и музика.

Съчетание от музикални изпълнения и прочит на стихотворения огласиха пълната зала, в която присъстваха и официални гости, сред които посланикът на Франция в България Негово превъзходителство Ерик Льобедел, областният управител Росен Белчев и кметът на Монтана Златко Живков.

„Вечерта се превърна в музикално-поетичен празник в града,” сподели пред sofiapress.com композиторът и продуцент на спектакъла Росалин Наков. Неговият съпровод украси изпълненията на певицата и актриса Боряна Йорданова и актьора Симеон Владов.

Поетичната част от вечерта беше представена с произведения на: Алфонс дьо Ламартин, Шарл Бодлер, Жорж Роденбах, Марселин Деборд-Валмор, Гийом Аполинер, Жак Превер. От българска страна бяха включени творби на: Ангел Симеонов, Александър Геров, Блага Димитрова, Петя Дубарова, Иля Велчев.

Бяха включени песни на композиторите Мишел Льогран, Франсис Ле, Шарл Трене, Шарл Азнавур, Йозеф Козма, Клод Франсоа и Жак Рево. „Интересното бе, че част от тези песни са се наложили до голяма степен във  версии на английски език. Сравнително малко хора знаят, че техните оригинали са създадени от френски композитори“, сподели Росалин Наков.

 „Най-яркият пример е емблематичната песен на Франк Синатра „My Way”, дело на френския певец и композитор Клод Франсоа, в оригинал – „Comme d’habitude“.

Вечерта беше допълнена и от инструменталните творби на Росалин Наков и негови песни по текст на Ангел Симеонов – „Енигма“, „Бряг за двама“ и „Спомени в едно болеро“.


Тези песни получиха  много овации и дори бих казал, че „взривиха“ публиката“, споделя композиторът. – „Музиката и изкуството не познават граници, за това е хубаво те да достигат до най-малките кътчета, където хората са жадни за такива срещи с култура, поднесена на високо професионално ниво.“

Идеята за този спектакъл е на Росалин Наков. „Любов, пламък бял” има и други издания в Несебър, Ботевград, Пазарджик, Сливен, София и други градове. Новото е, че за първи път участва Боряна Йорданова. Росалин Наков се свързва със специалисти по френска поезия, помагащи за селекцията на стихотворенията: „Сремежът ми бе организацията да бъде на ниво и премислена до най-дребния детайл,” споделя композиторът.