Международен джаз фестивал Банско 2018

Международният джаз фестивал в Банско 2018  ще се проведе от 4 до 11 август. Това съобщи на пресконференция,  д-р Емил Илиев-организатор на събитието.

  До него стояха, както той ги представи- “грандамата на българската джаз музика и участник във фестивала през всичките тези години-Камелия Тодорова и грандамата в българската поп музика и дебютант във фестивала-Петя Буюклиева. Присъстваха още Надя Тончева, която е певица и организатор на фестивала в Казанлък, Българският джазмен Васил Петров и Рут Колева. Васил взима участие в джаз фестивала от самото начало. Като дебютант във фестивала, Буюклиева ще открие първата вечер, а Рут Колева ще я закрие.

Васил Петров

След дипломирането си в Музикалната Академията през 1990 г., Васил Петров бързо се утвърждава като един от водещите джаз и поп изпълнители, и най-продаван артист в България. Васил Петров е истински последовател на Франк Синатра. Мелодичния богат баритон на Васил обхваща три октави и разполага с изумително техническо майсторство и емоционална дълбочина. Репертоарът му включва оригинални композиции и съвременни интерпретации на стандарти и песни,и пиеси написани от самия него, всички от които са подплатени с чудесна импровизация, изящна фраза, и поезия.

Като водещ изпълнител Васил Петров има много музикални проекти: джаз, поп, камерни оркестри, филхармонии, джаз трио, големи групи, музикални представления, които изпълнява в някои от най-добрите театри в България и чужбина. Активно концертира по джаз фестивали и турнета в България и чужбина, с голям брой концертни изяви – Хелзинки (Финландия), Осло (Норвегия), Гърция, Виена (Австрия), Стокхолм (Швеция), Белград и Ниш (Сърбия ), Лилехамер (Норвегия) по време на зимните олимпийски игри, Лугано (Швейцария), турне в Токио (Япония), турне в Москва (Русия), Darmstadt и Plassenburg-Kulmbach (Германия), Франкфурт (Европейски културни Дни 2014) и др. Има редица записи и изяви с Българското национално радио и телевизия. Васил Петров е записал десет успешни джаз и поп албуми и е притежател на награди от Златния Орфей 95` за хит на годината, Певец на годината, Албум на годината и други.

Работил е с най-добрите оркестри от България и чужбина, гастролиращ интензивно в цялата си кариера, Васил Петров вълнува почитателите си по целия свят.

Някои критици са вдъхновени да коментират Петров като “Българския Франк Синатра”, Frankenpost го нарича “изпълнител с невероятно сценично присъствие, с кадифен глас и изключителна красота “, който може да се сравнява с най-великите, като Tony Bennett, Bing Crosby и Frank Sinatra. Немският вестник „Echo“ заяви: “Не само с гласа и топлината на ласкателния си баритон, но също така и с гладкостта и хладността на външния си вид, напомня на” The Voice “.  Както музикално твърдят записите му който са и по-силни и искрени какъвто е великолепният глас на Петров, блясъка на неговата поезия и неподправена дълбочината на емоционалното поднасяне на музиката му, подхранват бързото му издигане към славата.

За фестивала

Казват, че за да пламне любов между двама, трябва да имат някои общи черти. Но съществува и друго мнение – любовта идва изведнъж, а после двамата започват да откриват чертите, които ги свързват. И нищо не може да ги спре в това търсене. Случаят с Ангел Симеонов и Васил Петров е подобен. Тях ги свързва Росалин Наков, който е приятел и на двамата. Предлага на българският джазмен името Ангел Симеонов и неговата музика. Той бързо се доверява на приятелското предложение и от това съдружие между Симеонов и Петров се ражда чувствена и магична музика. Ако все още се съмнявате, може да го проверите сами. Датите са 4-11 август, мястото е Банско, а часът е 19:00.

Всичко започва в Банско с Международния джаз фестивал през 1998 година. Оттогава в началото на август музиканти от цял свят идват, за да разкажат нещо за себе си с най-универсалния език. Този на магическите звуци. За да разберат, че Банско има своята магия и да се влюбят в него завинаги.

Сега, след като е доказано, че тази обич е взаимна, градът-домакин и джазът установяват удивителни сходства помежду си. Легендите отдавна са заселили богове по върховете на величествената планина Пирин над Банско. Вечният стремеж на хората да се слеят с божественото ги притегля натам. Джазът не е ли също едно такова пътуване, в което откриваш божественото у себе си?

Тази аналогия е неизбежна сред могъщата природа наоколо. Никой от гостите и участниците не е подминат от желанието да се наслади докрай на атмосферата, която го обгражда. Много музиканти не крият, че тук у тях се пробужда неочаквана творческа енергия. Ако в Родопите, откъдето тръгват Орфей и Дионисий, те, като различни символи на веселието си противоречат, тук, край Пирин, са в мъдро примирение.

Според създателя и организатора на фестивала д-р Емил Илиев всичко е започнало в началото на 90-те години от хотела на Вангел, разположен в местността Бетоловото, на 14 километра от Банско, нает от него за курортна клиника през лятото. А всъщност всичко започва от грижата му за пациента. Той знае колко необходим е душевният комфорт при едно лечение и се наема да го осигури на хората, поверили здравето си на него. Как? С онова, което е опитал върху себе си още от детските години. С въздействието на музиката.

Започва с концерти. Кани известни джазмени като инструменталистите Людмил Георгиев, Вили Казасян, Пепи Славов-баща, Румен Тосков-Рупето Митко Шанов, Крум Калъчев и др., както и певците Камелия Тодорова и Васил Петров и организира вечер на суинга, а на следващият ден по обяд – дикси джаз барбекю. Не пренебрегва и останалите вкусове. За любителите на класиката кани пианиста Йовчо Крушев, който посвещава вечери на Шопен, Рахманинов, Чайковски, Моцарт и др.. Гостуват и оперни и оперетни артисти. Запознава пациентите си от чужбина с местния фолклор – мъжкото двугласно пеене на банскалии пренася слушателя в други измерения. Посещават заедно манастири, църкви, исторически забележителности и др.

Д-р Илиев е дерматолог и специалист по акупунктура. Ефектът от неговата терапия, съчетана с тези културни събития е очаквано добър. Това предизвиква интерес извън кръга на неговите пациенти. Тогава му идва идеята тези откъслечни музикални събития да прераснат в голям джаз фестивал. Срещат се с кмета на Банско и първите му думи били:”Вместо да го правя за сто души…” Така д-р Илиев убеждава тогавашния кмет на Банско, че в градчето може да се създаде международен джаз фестивал. Поне за седмица. Джаз в Банско? По времето, в което се работи усилено на полето? На пръв поглед изглежда невъзможно. Тогава.
Днес слушаме тази история с усмивка.

Банско промени облика си през последните десетилетия – хотели, писти, нескончаеми строежи. Със сигурност джаз-фестивалът е една от причините да се разшири основният поминък на банскалии. Според последните статистики огромен процент от населението на града е ангажирано в туризма и съпътстващите го дейности. А именно в дните на фестивала, към Банско се отправят хиляди меломани от различни точки на света.

„Отначало местните хора се сепнаха от предложението ми” – споделя до-р Илиев. Да си спомним, че тогава градът още не се беше разраснал, а времената бяха много трудни за икономиката му. Въпреки своята предприемчивост, банскалии трудно са могли да си представят подобно начинание по онова време. Освен това джазът минава за трудно разбираема музика, въпреки , че вече всяка година, площадът в Банско опровергава това.

Но жителите на града са известни и със своята отзивчивост. Още за първия фестивал през 1998 година Горското стопанство подарява дървен материал, за да се построи сцената, приятели на кмета и на доктора я покриват. Много от чуждестранните участници са пленени от пионерския дух на организаторите. Когато известният буги пианист Аксел Цвингенбергер вижда как двайсет войничета товарят нов роял „Блютнер” от читалището в Разлог,за да го закарат до Банско, се просълзява. Трогва го тази загриженост за доброто представяне. Още на следващата година е поканен представител на фестивала в Монтрьо, един от големите джаз форуми в Европа. От него организаторите черпят полезен опит.

Вече всички са единодушни,че фестивалът се е утвърдил наред с качествена музика и чрез приятелствата, които създава. Струпването на хора не отнема неговата интимност. А това е един от основните белези на джаза. В тази музика индивидът открива себе си чрез общуването. Нещо, което протича и на сцената и сред публиката.

При това съзвучие джазфестивалът в Банско продължава своите търсения и своите открития.