Национален конкурс Бургас и морето

 3-ти август, събота, от 20.30 часа в Летен театър

Националният конкурс за песен “Бургас и морето” е организиран за първи път през 1973 г. под името “Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора” от оркестър Бургас в летния театър на града. След 13 издания за кратко той престава да съществува. Възстановен е от група “Горещ пясък” през 1996 г. с името “Бургас и морето” и от тогава се провежда всяка година. Конкурсът е наследил традициите на “Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора”, дал e старт на много български композитори, автори на текстове и изпълнители, създал e емблематични български забавни песни.

В сегашния си вид конкурсът създава и разпространява български песни, развива творческия потенциал в областта на музикалното изкуство, подкрепя композитори, поети, изпълнители и развива българската музикална култура. Събитието се провежда всяка година през първата седмица на месец август под патронажа на Кмета на Община Бургас.

Над 300 песни са поели своя път от сцената на Летния театър в Бургас. Принoс за утвърждаването на конкурса дават с имената си автори като: Константин Ташев, Атанас Косев, Митко Щерев, Найден Андреев, Тончо Русев, Ангел Заберски, Борис Карадимчев, Зорница Попова, Христо Фотев, Недялко Йорданов, Стефан Диомов. През годините председатели на журито на “Бургас и морето” са били: Борис Карадимчев, Тончо Русев, Вили Казасян, Иван Кутиков и др.