Национална научна конференция “150 години от рождението на Цанко Церковски”

Докладите от конференцията ще бъдат поместени в сборник

Катедра „Българска литература“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, кметство Бяла черква и Исторически музей в гр. Бяла черква имат удоволствието да ви поканят на Националната научна конференция, посветена на 150-годишнината от рождението на Цанко Церковски.

Цанко Церковски е емблематична фигура в българския културен живот през първите три десетилетия на ХХ век. Неговата дейност като поет, белетрист, драматург, журналист и политик имат нужда от специализирани изследвания, каквито почти липсват в написаното за него досега. Все още не е проучена голяма част от неговия архив. Предстоящата конференция би могла да попълни ред празнини в познанието ни за този творец.

Докладите от конференцията ще бъдат поместени в сборник. Такса за правоучастие няма. Придвижването от В. Търново до Бяла черква ще бъде подсигурено. Останалите разходи по пребиваването на участниците в конференцията са за собствена сметка.

 

                                       Къща-музей Цанко Церковски

В родната къща на Цанко Церковски на 16 октомври 1956 г. е открита мемориална експозиция, която проследява живота, обществената дейност и творчеството на поета, както и бита в българското село в края на 19 и началото на 20 век. Тук са представени и документи за създаването и историята на Българския Земеделски Народен Съюз, за един от основоположниците на който се смята Цанко Церковски. Мемориалната експозиция е вълнуващ разказ за живота на поета, за дейността му като учител, издател и редактор, поет и писател, политик и държавник. Тя е приятно съчетание между богата етнографска част, ценен документален и снимков материал, както и лични вещи..  Интерес сред експонатите представляват старата цафала, кавала и цигулката на писателя, както и автентичните мебели в работния му кабинет. Богатата колекция фотографии от всенародния юбилей на поета през 1921г. е свидетелство за народната обич и признателност към неговата личност и дело. И днес приветливата къща с китна градина е съхранила атмосферата на спокойния селски живот. Старият кестен до входа посреща своите гости,  разперил клони над разцъфналата градина

Конференцията ще се проведе на 18 октомври 2019 г. в гр. Бяла черква

Културни новини, Снимки: Wikipedia