Община Ловеч започна онлайн програма за култура

Видеоматериалите ще се излъчват във вторник и четвъртък от 10.00 часа и могат да бъдат гледани на официалния профил на Община Ловеч във фейсбук

Във времето на социална изолация, когато културните събития станаха невъзможни, Община Ловеч започна да излъчва онлайн материали, подготвени от различните културни институти в града. Инициативата е под наслов „Culture non stop! Stop coronavirus!“ (Култура безспир, спри коронавируса!). Идеята е чрез видеострийминг да се излъчват материали на различни културни институции – музеи, художествени галерии, исторически обекти, библиотеки и други, които да разказват за забележителностите и културните ценности на Ловеч.  Материалите ще бъдат подготвяни съобразно съществуващите в момента разпоредби и ограничения във връзка с борбата с коронавируса и всеки репортаж ще завършва с призив гражданите да останат по домовете си. Видеоматериалите ще се излъчват във вторник и в четвъртък от 10 часа и могат да бъдат гледани на официалния профил на Община Ловеч във фейсбук. След като бъдат излъчени, записите ще бъдат достъпни и по всяко друго време, ще може да се споделят и така да разказват за културните събития в града.

Записът може да се чуе тук

https://bnr.bg/hristobotev/post/101255392

Програмата на Община Ловеч до 7 май може да се види ТУК

 

Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, представи на 8 април в „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ на БНР  актуалната културна онлайн програма.

Предлагаме на вашето внимание интервю на журналистката Рада Стойкова със кмета на община Ловеч – г-жа Маринова.

– Здравейте г-жо Маринова, всички неизбежно сме затънали в темата за коронавируса, но се радвам, че сега ще говорим за култура по време на коронавирус. Разкажете за инициативата на Община Ловеч. Каква програма ще предложи на хората, докато трябва да си стоят у дома?

– „ Това е нещо много важно върху, което размишлявахме и го организирахме, защото смятаме, че не можем да оставим културата така в една пауза. Това липсва сериозно на общността и точно за това решихме да представим всичко онова, което имаме в нашите експозиции, в нашите музеи, исторически обекти, библиотеката на общината. Да я представим не само на ловешката публика, а на всички онези хора, които и във времето на пандемия не спират да се интересуват от култура. Междувременно културата храни душата и за нас това е много важно. Затова и организирахме тази инициатива да излъчваме онлайн чрез видеострийминг материали за различните културни институции. Повод за това беше и обстоятелството, че по това време на година в Ловеч ври и кипи, защото наближава Цветница, Великден, наближава празника на Ловеч – 11 май, Люляковите музикални вечери и това липсва на хората, те го споделят открито и с мен. Точно затова искахме да им дадем възможност отново да надникнат във всички тези културни институти и да се почувстват отново част от тази духовна общност на нашия град.“

– Какви материали ще предложат отделните културни институти?

– „Много и различни, защото сме предвидили да включим и Регионалната библиотека „Проф. Беньо Цонев“, междувременно това е на 9 април и видеостриймингът ще бъде от там. Основната тема е „Грижата за книгите, книговезките услуги, как се подвързват книги“. Мисля, че ще бъде представено нещо интересно и любопитно на публиката. Старата градска баня „Дели Хамам“, превърната в единствения в Европа виртуален атракцион, посветен на водата, мисля, че ще бъде много интересно излъчването и от там. Нашите майстори занаятчии от Покрития мост ще разкажат за традициите и това е предвидено за 16 април, преди Великден. Имаме прекрасна музейна сбирка, която за съжаление е малко позната в България. „Атанас и Васил Атанасови“ – това е музей с уникални минерали, с много радиоапарати, събирани през годините и, които стопанисва Регионалният исторически музей. Така, че сме предвидили на два пъти в тези наши видеострийминги да представим различните модели на тази музейна сбирка. Имаме също така и една уникална колекция от керамични съдове. Това е дарение на позабравения самобитен художник Димитър Казаков – Нерон. На 23 април ще се разходим в къщата с даренията на този художник, на 5 май ще разкажем за една бъдеща изложба на РИМ (Регионалния исторически музей) в Ловеч. Тя е готова като файлове, посветена е на Екзарх Йосиф Първи – първият български митрополит. Защото точно на 5 май се навършват 180 години от рождението на видния православен духовник, който всъщност е митрополит Ловчански, а и патрон на нашата езикова гимназия. Първата в България езикова гимназия, която на 10 април трябваше да отпразнува своя 70-годишен юбилей много тържествено. Но очевидно ще го отложим за времето след пандемията. Всички тези много поводи ни липсват и ние искаме да ги изживеем по начина, по който мерките за коронавируса го позволяват – в малки общности, всеки у дома, но да не прекъсва връзката с духовността и културата.“

– Къде точно могат да бъдат гледани тези видеоматериали?

– Те ще бъдат излъчвани онлайн, след което ще могат да се гледат и по всяко друго време на фейсбук страницата на Общината. Така че тези наши почитатели, които пропуснат онлайн видеото, ще могат да го гледат и по всяко друго време.“

– Като изброихте колко много материали предстои да видим, свързани с културата на Ловеч, се замислих всички тези културни институти, които ще ги подготвят, в момента на какъв режим на работа са?

– Те на практика не работят с посетители, така както го изискват и ограничителните мерки в този период. За сметка на това директорите на институциите са съставили една програма, свързана с опазването, поддържането на всички експонати, които се съхраняват там. Това е една възможност научните работници, екскурзоводите, специалистите, които работят в тези културни институти, да представят пред по-широката аудитория. От една страна да покажем какво имаме, от друга страна те да се включат пълноценно в работата на тези институции, в които се трудят неуморно. И може би Вашето предаване е една възможност да изразя и моята благодарност към тях за всеотдайния им труд, защото това са хора, които наистина имат огромен принос в традициите, в тяхното отстояване, утвърждаване и обогатяване.“

– А сега в това трудно време, трудно за всички нас, още повече за културните институти те какви проблеми споделят пред Вас? За какво търсят Вашата помощ, съдействие?

– Вижте, ние непрекъснато сме в диалог и за всеки един текущ проблем търсим и намираме решение. Сега искам да споделя например дори за Драматичния театър в Ловеч, който е една държавна институция. Знаем не им е лесно на театрите да функционират при затворена врата, но на практика те също имат една своя инициатива, която е свързана със създаване на умения при децата и имат също така видеострийминг предаване. Така че ние насърчаваме всички културни институти в този момент да търсят формата на представянето на онова, което развиват. Затова и нашият проект, който представя културните ценности, е отворен. В него могат да се включват и други институции, например нашите танцьори самодейци ще представят видео запис на своя празничен концерт, който е бил представен тук пред ловешка публика. С диалога с културните институти не бих откроила някакви драматични проблеми, тъй като работим системно с тях и всичко онова, което текущо възниква, се решава в крачка.

– Благодаря Ви от сърце за на новата инициатива на Община Ловеч, свързана с културата. Позволете ми накрая един личен въпрос. Първото нещо, което ще направите, когато тази епидемия отмине?

– Ще намерим формата, под която Цветница да бъде отпразнувана в Ловеч. Може би с един есенен ловешка панаир, една традиция, която преди десетина години е позабравена. Но това е първото нещо, след като се обединим тук ръководството, след като изговорим със занаятчиите всичко онова, което е нужно като организация, но ние трябва да върнем онова настроение пролетно. Може би в началото на есента.

А до тогава живи и здрави всички и да успеем заедно да се справим с това страшно изпитание!

– „Наистина живи и здрави и Ви благодаря, че „Артефир“ се грижи за духовния живот на нашата общност българска.“

Пресцентър