По пътищата на любовта, завистта и омразата – „На изток от рая“ от Джон Стайнбек

Джон Стайнбек приключва “На изток от рая“  през 1951 г. и веднага след издаването ѝ – тя става бестселър. До днес тя се смята за един от най-великите романи на всички времена. Книга, която можеш да намериш в многоуважавания списък с „книги, които трябва да прочета преди да умра“ на мнозина читатели.

За историята Стайнбек е силно повлиян  от разказите за братоубийството на Каин и Авел и връзката между Адам и Ева. Той взима вече написаната сага за Каин и Авел и прави от нея нещо по-специално и различно. Създава история, която ще ти е трудно да забравиш.

Книгата проследява живота на три поколения от две фамилии – Траск и Хамилтън. Той описва толкова добре всяка сцена и всеки пейзаж, че става неизбежно да не си се представим сред героите в полята на Салинас. Най-завладяващото нещо в книгата е начинът, по който Стайнбек успява да преплете в характерите на героите и действията им доброто и злото, красотата и грозотата, любовта и омразата. Пример за това е Кати Еймс, благодарение на Стайнбек – тя става един от най-запомнящите се женски образи, създавани някога. Описвана с думите „чудовище“ и „демон“, тя е дива, зла и аморална жена. Живее във време, в което жените се раждат, за да стават домакини, но съдбата на жена, лишена от любов и загриженост, съвсем не е такава.

Той борави с детайлите по такъв начин, че се чувстваме като герои от книгата, израснали в полята на Салинас, тичали цял живот по същите пътища. Няма по-добър в подробните описания. Стайнбек много прецизно ни показва всеки един герой и описва всяко чувство, което препуска през човека. Заедно с тях преминаваме през бедност, войни, богатство, разруха, любов, лъжи, ненавист.

Главната тема в книгата е нестихващото желание за любов, бушуващо във всеки герой. Някои прекарват целия си живот в търсенето ѝ, докато желанието се превърне в пожар в душите им и ги докара до лудост. Завист, омраза, страх и копнеж за отмъщение преследват героите, а те в отговор се опитват да се борят с тях с единственото оръжие, което Стайнбек им предоставя: любовта.

Благодарение на идеалите си, Стайнбек отказва да играе по правилата и да му бъдат поставени граници. Той засяга теми като религия, морал, страст, проституция. И точно заради тази смелост историята за живота на фамилиите Траск и Хамилтън е оставила мнозина читатели по света настръхнали, с пулсиращи от вълнение сърца и неугасващ интерес.

Стaйнбек възстановява архитектурата на човешкия дух с всичките му слабости и жестокости, противопоставя се на догмите и издига борбите на неговите герои отвъд всяка преграда.

Погледната от всеки ъгъл, „На изток от рая“ е велика книга. Както казва самият Стайнбек, „всички книги преди тази бяха просто подготовка“. Джон Стайнбек умее да задава въпросите, но търсенето на отговорите оставя на нас. Дава ни избор. А когато сме на кръстопът, правото на избор е най-ценният подарък.