Романът „Невидими“ с представяне в София

Утре, на 30-ти август, ще има представяне в София на романа „Невидими“ на Наталия Делева, с който ви запознахме преди месец. Срещата с авторката ще се състои в софийския клуб „Строежа“ (ул. „Леге“ 10) от 19:30 ч.

„Невидими“ е роман за неприемането на различните, в който деца съчиняват родителите си. Млада жена, отраснала в Дом за изоставени деца, се опитва да превъзмогне травмите от детството си. След поредица от раздели среща Дара – изоставено дете, в което разпознава себе си като малка. Привързва се към нея и решава на всяка цена да намери начин да ѝ подари живота, който тя самата никога не е имала. Това е роман за хората в периферията на обществото. Различни сюжетни линии се преплитат, за да разкажат една обща история: на невидимостта.

„Невидимите” хора, за които разказвам в книгата, са не по-различни от мен и теб, но са най-често хора с по-малко късмет. Да, това е може би най-голямата несправедливост: „невидимите” са такива не поради личен избор или тяхна грешка, а поради чисто и просто лош късмет. Защото, ако помислим, всеки един от нас може да изпадне в такова състояние на невидимост – било то да загубиш работа и семейство, да останеш без дом или, да не дава Господ, след инцидент, да останеш прикован към инвалидна количка. Остаряването също е вид избледняване (особено в очите на управляващите), често стигащо до невидимост в обществото. Хубаво е да си спомним за това, когато подминаваме протегната ръка – в най-общ смисъл.“-това сподели Наталия Делева в отказ от интервюто за SofiaPress.