Време е за джаз: Фестивалът в Банско продължава

снимка: Джаз фест Банско

Джаз еуфорията владее курортния град с пълна сила. Всички, които обичат тази музика, танцуват до зори из Банско. Концертите продължават до след полунощ, след което музикантите се пренасят с джемсешъни из местните пиано барове, атмосферата се покачва с всеки изминал ден и обещава още по-стабилно фънк настроение.

Почитателите на джаза за първи път чуха у нас сръбския Биг бенд “Нишвил” с диригент Владан Караджов. Музикантите идват от Ниш, а оркестърът носи името на известния джаз фестивал, който всяко лято събира музиканти от цял свят. Те спечелиха публиката със свежото настроение, което внесоха и характерното си звучене. 

„Атмосферата на този фестивал е неповторима. Българската публика е страхотна, а Банско е едно изключително приятно място. Определено бихме се радвали да свирим отново в България“ – коментира китаристът на „Нишвил“ Лазар Петрович.

снимка: джаз фест Банско

По време на третата вечер публиката се отдаде на соул звучене под звуците на група “Indigo kids”Това е най-новият проект на Явор Велчев-Яви заедно с Богомил Енчев, Димитър Горчаков, Владислав Мичев и Радослав Славчев-Ривърмен. След тях на сцената се качи Надя Тончева, заедно с Latino Jazz Project. Вечерта завърши с атрактивния спектакъл на Uralskiy Dixieland. Те за пореден път доказаха, че с право са една от най-вълнуващите джаз формации в Европа.

На следващия ден пък бе истинско удоволствие изпълнението на Дуото Ethnic Trance. Това са швейцарският кларинетист Саймън Уирш и неговия руски колега Максим Анухин, представител на неокласическата традиция на руската колянна арфа.

нимка: фейсбук

Тази вечер на сцената предстои да излезе Li Xiaochuan, който е сред най-известните джаз тромпетисти и композитори в Китай. Той е единственият джаз музикант, отличен от музикалния канал на CCTV (Китайската централна телевизия), за най-добрър изпълнител на духови инструменти в Китай. Той е ученик на джаз контрабасиста Еди Гомез. През май 2014 г. Li  Xiaochuan пуска своя дебютен албум New Age, в който участва и Еди Гомес. За този си албум, Li Xiaochuan е отличен за най-добро изпълнение на тромпет и за най-добър студиен албум в първите награди JZ. New Age представлява новия звук на китайския джаз тромпет свят. В него Ли Xiaochuan се изявява не само като изпълнител, но и като автор на музиката.