“В студиото” на Уилям Мерит Чейс

Уилям Мерит Чейс е значим американски художник и учител. Роден е през 1849 година и умира през 1916г. Уилям е имал наистина забележително студио, където да твори. Погледнете в него, като разгледате картината му In the Studio. 

William Merritt Chase, In the Studio, 1881, Brooklyn Museum of Art, Brooklyn, NY

Картината представя част от голямото пространство на Чейс в квартала Гринуич Вилидж, Ню Йорк. Дизайнът е дело на Ричард Морис Хънт и студиото е завършено през 1857. Това е първата сграда в Америка, която е специално предназначена за студио на художници. Чейс се премества там през 1878 година. Сградата, в която се намирало помещението е много значима за историята на американското изкуство, защото всички важни художници, като Чейс, Фредерик Едуард Чърч и Уинслоу Хоумър имали студиа там.

Студиото на Уилям било претрупано. То било едно от най-големите студиа в сградата и било обзаведено с неговите колекции от картини, мебели и предмети за декорация от цял свят. Чейс желаел неговото студио да се превърне в място за срещи, рисуване, преподаване и изучаване на неговите колекции. Понякога в него правил партита и театрални постановки. Студиото на Чейс било повод за публично възхищение по това време. Художникът бил домакин на отворени събития в събота, където хората можели да разгледат помещението.

Noel Rowe, William Merritt Chase in his studio on Tenth Street New York, late 19th c, source: Wikimedia Commons

Картината In the Studio е само една от многото картини, които Чейс създава в неговото пространство. Другите творби представят различен ъгъл на студиото, както и различни декори. Жената, която е изобразена на тази картина е една от моделите  или от учениците му.  Уилям Мерит Чейс е  известен учител по рисуване и е обучавал много ученици през кариерата си. Много от тях прекарват време в студиото, рисуващи или изучаващи колекциите му от творби. Чейс рисува в академичен стил.

През 1896 година Чейс затваря студиото си и продава всичките си колекции. За съжаление сградата вече не съществува. Хубавата новина е, че художникът създава толкова картини на фантастичната обстановка, на които може да се наслаждаваме и до днес.

William Merritt Chase, The Tenth Street Studio, c. 1881-1915, Carnegie Museum of Art, Pittsburgh, PA

dailyartmagazine.com

2 Comments on ““В студиото” на Уилям Мерит Чейс”

Comments are closed.