Джонг Джонг и Хуа Хуа са доказателство за огромния напредък в научните изследвания

Само с раждането си, тези две очарователни създания показват огромен напредък в научните знания. Само на осем седмици, тези бебета клонинги вече са допринесли изключително за бъдещето на научните изследвания.

Джонг Джонг и Хуа Хуа, родени преди осем седмици, в Института по неврология в Шанхай, са първите клонинги на примати, произведени чрез ядрен трансфер на соматични клетки (SCNT).

Това е същият метод, който се използва за създаването на Доли овцете преди две десетилетия. Маймунките, чиито имена заедно представляват “Zhonghua”, което означава “китайската нация”, бяха представени на света в проучване в списание Cell. Изследователите казват, че клонирането та тези животинки представят не толкова далечно бъдеще, където лабораториите ще могат да създават и провеждат изследвания върху адаптивни популации на генетично еднакви маймуни.

https://youtu.be/VHizi6njTag

 

При идентични популации учените могат да правят по-точни изследвания. Те могат да изолират и манипулират определени гени в някои животни и да сравняват резултатите с предишните версии, които са надеждно идентични. “Това ще създаде реални модели не само за генетично модифицирани мозъчни заболявания, но и за ракови, имунни или метаболитни нарушения и ще ни позволи да тестваме ефикасността на лекарствата за тези състояния преди клиничната употреба”, казва старшият автор Кунг Сун, директор на отдела за нечовешки изследователски обекти към Института по неврология на Китайската академия на науките, в изявление относно изследването, цитиран от Кварц.

Маймуните са били клонирани в миналото, използвайки процес, наречен “разцепване на ембриона”, но този метод ограничава броя на клонингите само до четири. Теоретично, SCNT може да произвежда неограничен брой подобия. Методът SCNT включва отстраняване на ядрото от яйцеклетка и замяната му с друго ядро от диференцирани клетки на тялото, след което възстановеното яйце се развива в клонинг на създанието, което дарява ядрото. Учените казват, че са се занимавали със специфичните особености на маймуните в продължение на три години, преди да достигнат до точния метод, който дава резултат.

Раждането на тези маймуни обаче повдига етични опасения, които изследователите признават. Екипът твърди, че спазва международните насоки за изследване на животни, създадени от Националните институти по здравеопазване на САЩ за този експеримент, и насърчава други учени да се заемат с дебати относно работата си и етиката на клонирането, за да развият приемлив и успешен подход.

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →