Етиопия забрани международните осиновявания

Етиопия забрани международните осиновявания в опит да предпази децата от потенциална злоупотреба.

Източноафриканската страна е един от най-големите източници за осиновявания в САЩ, според данни на Държавния департамент. Осиновяванията от Етиопия изглежда са придобили популярност през годините. Припомняме, че известни личности като Анджелина Джоли и Мери-Луиз Паркър, приеха деца от страната. От 1999 г. в САЩ са осиновени повече от 15 000 деца от Етиопия.

Но през 2013 г. една американска двойка е осъдена, заради смъртта на приета тийнейджърка от Етиопия. Двойката също беше призната за виновна за злоупотребата с по-малкия си син, също от Етиопия. Случаят предизвика съжаление и дебат в страната, като властите намалиха осиновяванията през тази година с 90%, съобщават Associated Press.

Етиопските депутати твърдят, че за уязвимите деца трябва да се грижат държавните служби и да растат в родината си, със собствената си култура и език. Други изразиха опасения, че държавните центрове за грижи за деца ще бъдат претоварени.

Правообразователните групи оспориха програмата за приемане на нацията, като заявиха, че има възможност за експлоатация и трафик на хора. През 2016 г.