Как най-добре да презентираме изкуството си?

Възнамерявате ли да продавате вашето изкуство? Ако отговорът на този въпрос е положителен трябва да вземете под внимание начинът, по който ще покажете вашите картини. Направите ли го правилно ще усилите красотата им и ще привлечете погледите на хората. Ето някои предложения за показване на изкуство според ситуацията, представени от сайта finearttips.com.

В галерия
Ако сте решили да представите картините си в галерия е добре те да бъдат групирани  по някакъв общ признак – например картини на една и съща тематика или с един и същ дизайн.

Ако имате големи картини на една и съща тематика може да ги изложите във формата на решетка, която да покрива една цяла стена. Така ще създадете драматичен ефект, забележим когато картините бъдат погледнати от разстояние.

Не се ограничавайте само до стените. Ако в галерията са налице стенни рафтове поставете на тях свои по-малки картини.

Обмислете използването на самостоятелни панели, на които да изложите своите картини. Може да ги боядисате в ярки цветове, за да придадете различен облик на изложените произведения. Ако решите да пробвате този подход се погрижете панелите да бъдат осветени по подходящ начин.

По време на арт панаир  
Когато показвате картините си на открито е добре да инвестирате средства в шатра, която да ги предпазва от капризите на времето.

Ако показвате художествени щампи или нерамкирани картини използвайте сгъваеми маси. Поставете кошнички на масите и сложете в тях щампите и нерамкираните картини. Може също да провесите куки от рамката на шатрата или да използвате картонени рамки със S-образни кукички, на които да окачите своите картини.

Изразете се като изложите една голяма картина на статив. Поставете статива в някой от ъглите на сергията или извън нея, за да привлечете клиенти. Един а-борд с черна дъска, върху който сте изписали примамлив надпис, също ще помогне за това минувачите да забележат работата ви.



В интернет
Ако сте направили избора да представите изкуството си в необятното пространство на глобалната мрежа е важно да имате професионално изработен уебсайт. Идеята е чрез него да разкажете своята история и да покажете своите произведения на изкуството, така че да можете да ги продадете онлайн.

Използвайте висококачествени снимки на вашите картини. Вместо да качите техни снимки в близък план, качете такива, които показват как ще изглежда картината, когато бъде закачена в спалнята или всекидневната.  

Включете в уебсайта и информация за себе си. Напишете кратка биография и разкажете за това какво ви свързва с изкуството, кой е любимият ви стил на рисуване или нещо, към което хората да се причислят. Опишете всички картини, които показвате на уебсайта си. Изградете интерес, като опишете картините, върху които работите.

Запомнете, че не бива да използвате сложен артистичен жаргон, когато описвате творбите си, защото много хора вероятно няма да успеят да го разберат. Придържайте се към простички описания, които да са понятни на мнозинството.

Представяне в движение
Като художници, сигурно често се случва да ви питат за това в какъв стил рисувате, какви материали използвате или какви са интересите ви. Затова когато говорите за професията си с хора, които не са художници, обяснявайте нещата с прости думи.

Вместо да се впускате в дълги разговори, позволете на хората да надникнат малко във вашия свят. Отпечатайте визитни картички, съдържащи основна информация за вас. Включете в тях снимка на някоя от най-добрите ви картини.     

Ето нещо още по-добро – снимайте най-добрите си произведения и съставете фотокнига. Не е нужно да бъде голяма по размер. Достатъчно е да е голяма точно толкова, колкото да можете да я носите със себе си. Снимките трябва да бъдат с подходящ размер, за да ги поберете в книгата или албума. Друга добра идея е да съхранявате снимките на телефона си, откъдето да ги показвате на хора, които се интересуват от вашето изкуство.

Имайте предвид следното – независимо как решите да представите вашите картини се уверете, че самият начин на представяне не ги засенчва. Изящните конструкции, на които са изложени картините, или твърде екстравагантният уебсайт могат да отнемат чара на произведенията ви.