ПОЗНАВАТ ЛИ БЪЛГАРСКИТЕ ТВОРЦИ ИЗКУСТВОТО „ДА МИСЛЯТ КАТО ПЛАНИНА“?

Между 21 и 23 април 2023 г. Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кр. Сарафов“ (НАТФИЗ) отваря врати за провеждането на интерактивен тридневен семинар/уъркшоп „Емпатия, околна среда и устойчиво развитие: Каква е ролята на изкуствата и артистите?“ за българските и европейските творци от всички области на изкуството, включително и за все още обучаващи се студенти от НАТФИЗ, НХА, НМА, НБУ и СУ.

Събитието е част от творческите дейности по двугодишния международен проект EMPACT – Емпатия и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина, който цели да интегрира идеите за зелено бъдеще и климатична устойчивост в творчеството на европейските артисти.

 

Лектори и модератори на сесиите ще бъдат известни експерти и професионалисти в областта на околната среда, емпатията, устойчивото развитие и арт мениджмънта, както и млади талантливи творци – дипломанти от магистърските програми „Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии“, „Публична реч“ и „Театрално изкуство“ на НАТФИЗ. Предвидени са презентации, които да представят теоретични аспекти от международни и български практики и творчески ателиета в следобедите. Участниците в тридневния семинар, ще имат възможност и лично да споделят откриването на изложбата „WE ARE EARTH“ – която е своеобразен творчески израз на част от залегналите в проекта EMPACT идеи.

„Насочваме се към индивидуалните артисти и към студентите – бакалаври, магистри, докторанти, защото дълбоко вярваме, че един млад човек е бъдещето и че ако той днес започне да действа и да мисли с екологични идеи, това би усилило устойчивостта на организациите в изкуството. Друга важна тема на предстоящия семинар е емпатията. Ще я потърсим през психологията на артиста: доколко артистите съумяват да съчетават свободното си време с професионалните ангажименти, успяват ли да проявяват емпатия към своите аудитории и да предават тази емпатия? Да живеем в общество, способно да прояви емпатия би било постижение, което ще подобри живота на всекиго. Това е причината да насочим семинара специално към индивидуалните артисти от всякакви възрасти, включително студенти в различно ниво на обучение. Инвестицията в един човек, който може да промени себе си и след това да промени другите, е наистина ефективна инвестиция и напълно заслужава вложените усилия. – споделя по повод предстоящия семинар проф. д-р Лидия Върбанова /ръководител на проект EMPACT от страна на НАТФИЗ/, в интервю за сп. „Театър“.

Обстойна програма на тридневния семинар може да бъде открита на сайта на НАТФИЗ.

Съвместно с партниращите организации Cyprus University of Technology (Кипър), Wisefour (Кипър), Fondazione Lamberto Puggelli (Италия), Espacio Rojo (Испания), НАТФИЗ (България), Maribor Art Gallery (Словения), Nature, Art & Habitat Residency ECO-Laboratory of Multidisciplinary Practice (Италия) и Vorres Museum (Гърция) – Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кр. Сарафов“ ще продължи да работи упорито, за да насърчава и подпомага сътрудничество в областта на изкуствата при популяризирането на устойчиви действия и про-екологично поведение.

Проектът EMPACT е съфинансиран от Програма Творческа Европа на Европейския съюз (Споразумение No: 101055903 – EMPACT – CREA-CULT-2021-COOP-2).