Еротичните картини на Франческо Хайес [+18]

“The Kiss”

Венецианският художник Франческо Хайес е смятан за гений на историческия романтизъм. Като допълнение на качеството и изискаността на неговите творби, той улавя моменти, в които митични, библейски и исторически герои се застъпват с реалния свят и са част от паралелна вселена, която впечатлява с реализъма си.

Francesco Hayez, Self Portrait in a Group of Friend, 1824-27, Museo Poldi Pezzoli.

Вероятно, най-популярната картина на художника е “Целувката” (The Kiss). Тя обрисува романтична и страстна (вероятно и тайна) среща, останала като една от най-красивите целувки в историята на изкуството. Артистът е роден през 1791г. Занимавал се е с вписване на исторически събития, например от живота на важна фигура като Фердинанд I. Също така е рисувал литературни, митологични и библейски теми. Негов роднина забелязъл талантът му и го записал на уроци по рисуване. През 1806г, Хайес започва да учи в Нова Академия по Изящни Изкуства (New Academy of Fine Arts).

Интересът му към артистичната голота била впечатляваща и се превърнала в голям компонент от работата на художника. Той създал еротични скици и рисунки, които представляват нещо като сексуален наръчник.

Francesco Hayez, Cunnilingus, or oral sex performed on a woman, date unknown, private collection.

В “Кунилингус и орален секс изпълнени на жена” (Cunnilingus, or oral sex performed on a woman), Хайес разчупва стереотипа, че през неговото време женското удоволствие не е било приоритет. В крайна сметка, момичето е в центъра на вниманието и ръката на партньора ѝ е поставена под нейната гърда. Лицето ѝ не е довършено, но поглеждайки врата ѝ, изнесен назад, се досещаме какво означава това…

Francesco Hayez, Cunnilingus, or oral sex performed on a woman, date unknown, private collection.

В друга рисунка със същото име, Хайес обрисува двойката в същата позиция, но от друга перспектива. Този ъгъл също ни помага да разберем за вниманието, с което артистът подхожда към човешката анатомия. Забелязва се интересен детайл – двойката не е в легло, а е на подиум. Дали не ставаме свидетели на тайна среща? За разлика от първата скица, на втората двойката е напълно разсъблечена.

Francesco Hayez, Fellatio, or oral sex performed on a man, date unknown, private collection.

В категорията “орален секс”, следващата рисунка е озаглавена “Фелацио или орален секс изпълнен на мъж” (Fellatio, or oral sex performed on a man). Позиционирането е най-известно като “69”. Еротиката е явна не само от рисунките, но и от самата идея, като цяло. Забележете, че тя не съдържа единствено проникване. Както и се предполага за сексът от 19 век, актът изглежда предварителен. Позицията и поведението на партньорите навежда на мисълта, че биха могли да прекарат доста време така, не мислите ли?

Francesco Hayez, Mutual Masturbation, date unknown, private collection.

Във “Взаимна мастурбация” (Mutual masturbation), двойката е позиционирана на диван и е интересно да се забележи динамиката в сценария. Мастурбацията е взаимна и е допълнена от поразяваща целувка. Дори и малкото дрехи по себе си, партньорите са напълно фокусирани в удоволствието (въпреки че позата и локацията ни намекват за поредна тайна среща).

В “Сексуално сношение” (Sexual Intercourse), идеята за проникването е осъществена. И двамата партньори се докосват преди сексуалния акт. В следващата рисунка (Overlapping Wife Back Position On The Swing), жената видимо въздиша и стене от удоволствие, докато бива целувана от нейния любовник. Единственият проблем тук са чорапите. Чорапи? Наистина? Вероятно много са бързали.

Francesco Hayez, Sexual Intercourse (left) and Overlapping Wife Back Position On The Swing (right), date unknown, private collection.

Повечето скици не са датирани, но изглеждат рисувани между 20-те и 30-те години на 19 век, когато художникът е имал връзка с Каролина Зуки, присъстваща и на изображенията. Истинността на произведенията на Хайес, ни пояснява, че не е провел обикновено техническо изследване относно темата, а по-скоро е запечатал интимните си моменти с момичето. В момента, всички негови еротични рисунки са притежание на частни колекции, а четири от тях са продадени на търг през 2009 от аукционът Sotheby’s.

Francesco Hayez, Portrait of Carolina Zucchi, 1825, Turin City Museum of Ancient Art.

Каролина е позирала за няколко творби на Хайес, в образа на исторически и митологични герои, а също така има и личен портрет. Въпреки това, романсът между тях не завършил добре. Художникът се оженил за друга, а Каролина боледувала от факта, че повече никога няма да бъде заедно с нейния любовник.

 

 

 

 

dailyartmagazine

Автор: Пламен Михайлов

One Comment on “Еротичните картини на Франческо Хайес [+18]”

Comments are closed.