На фокус: проф. Евгений Кузманов

(на снимката вляво)

 

 

Проф. Евгений Георгиев Кузманов-писател, художник, скулптор, университетски преподавател и какво ли още не. Проф. Кузманов е ярка личност, допринесла за развитието на българското изкуство. Роден на 13 май в Радомир, завършва “Скулптора” във Висшия институт за изобразителни изкуства “Николай Павлович”  в София. През целия си живот не спира да твори и да ни показва неразгаданата страна на изкуството.

Писател

Като писател е написал 11 книги, които са под формата на романи, повести и разкази. Тези книги са написани преди 10 ноември 1989 година, но ги издава след реформите. През това време те са стояли в някое чекмедже и са чакали своето време. По време на комунизма проф. Кузманов е бил един от забранените автори. Тогава не е имало официални списъци с такива имена, но по заобиколен начин комунистите са показвали и казвали, че този автор не бива и не може да издава книги. За себе си той споделя: “Аз съм единственият писател, може би, с толкова много ръкописи в чекмедже”.

Всичко това се случва заради един негов роман, озаглавен “Чайки далеч от брега”, в който Евгений озаглавява с метафоричен език тоталитарното общество. За дълги години той е останал сред най-игнорираните автори.

Притежател е на наградата “Гравитон” (1996) за фантастика и на голямата награда от Третия национален конкурс “Развитие” през 2000 година за романа “Виявици и фучавини”, в който героите са радомирци.

Той пише още преди да влезе в казармата, но много по-късно. Никога не се е издържал от писането на книги. Той никога не е мечтал да стане футболист, макар че идва от род на писатели.

Като по-млад, проф. Кузманов дълги години е бил футболист. По време на футболната си кариера не спирал да пише, но е дошло време, в което той е осъзнал, че не може цял живот да е футболист”.

Сега се оплаква от последният си издател, който го е измамил с продажбите на книгата “Чайки далеч от брега”.

Скулптор

Като възпитаник на ВИИИ “Николай Павлович” той винаги търси емоция в скулпторите, които прави. Негов е орелът от черен мрамор, който величествено стои в сградата на Белия дом в САЩ. Това се е случило доста спонтанно. История той разказва все едно е било вчера:”Бях на “Шипка” 6 да ми рамкират картините и докато ги свалях от колата оттам мина Йордан Соколов председателя на Народното събрание. Слязоха двамата с неговата жена и застана пред мен. Поканих го на утрешната ми изложба и той взе, че дойде. Когато видя орела ми предложи да го подарим на Клинтън (понеже чакахме да направи посещение в България). Аз в началото взех да се дърпам, понеже знаех, че ще ми дадат смешни пари за него. Моите приятели ме навиха да го дам”.

Художник

Той рисува само в няколко направления-пастел и графика. Рисува само варвари,дворцов живот и Византия. Неговата страст ъм рисуването (както и всяка друга) се е ародила още през младежките му години. Въпреки че във висшия институт е учил скулптора, той не е спирал да рисува. Серията, която той представи на вчерашната изложба се казва “Кентавро Махия”. “Искам това, което правя да е разбираемо и да е забавно, да е впечатляващо, да привлича окото, да му е приятно на човек. А не като застане пред картината да се чуди какво е това.”

Накратко

Професор Евгений Кузманов-емоционален, талантлив, справедлив, забранен, неоправдан, артист.