Как да рекламирате безплатно изкуството си в интернет?

Промотирането на изкуство не е никак лесна работа. Във времето в което живеем, съществена част от рекламния бизнес се е прехвърлила в интернет, за да може да достига до максимален брой хора, тъй като прекарваме повече време на ден в “мрежата” отколкото в домовете си. А дори и в тях – пак сме в “мрежата”. Изкуството така или иначе не е особено популярно звено, за това е наложително да се използва всичко налично.

И ето, че интернет дава много различни възможности да достигнеш до всички, но става все по-сложно те да достигнат до теб, дори е почти невъзможно това да стане без твое стратегическо участие. Не можем да очакваме, че създаването на една фейсбук страница е достатъчно за реклама. Грозните факти са, че в интернет никой не се интересува от теб и това което правиш. Всеки е вглъбен в себе си. Друго – съществува излишък от всичко, което прави задачата ти много по-трудна. Трябва да ангажираш вниманието на хората и да им покажеш защо точно ти го заслужаваш, а не друг. Защо някой, който така или иначе си има проблеми, работа, друг ангажимент или просто си сърфира из виртуалното пространство трябва да получи доказателство защо да отдели от времето си за… теб!?

За да създадете адекватна и работеща маркетингова мрежа се изисква определено отдаване на това и доста работа. Най-напред, обаче, трябва да прецените какво очаквате и дали сте готови. Ако ви устройва да рисувате любителски вкъщи и да не показвате изкуството си, то всичко е наред. Но ако искате хората да достигат до вашето творчество и въпреки това ви е срам да “качвате” в интернет – това ще да е първата спънка, която ще трябва да прескочите. Факт, голяма част от артистите са срамежливи и това е нормално, и е нещо, което да промените. Съществуват хора, които се притесняват от чуждото мнение. Има и такива, за които рисуването е много лично и поставят бариера пред себе си. Но това е нежелание за излизане от зоната на комфорт, а успелите хора са изградени именно от излизането от тази зона. 

Когато сте готови за тази крачка, започнете да мислите върху очакванията си. Ако искате сериозен просперитет в сферата на изобразителното изкуство, трябва да сте наясно, че ще има много тревоги и проблеми. Добре е да сте амбициозни, но от самото начало не трябва и да си поставяте за цел върха. Започнете със сериозното представяне на себе си, което ще дойде със съставянето на стабилно портфолио. Хората, които ще гледат вашето изкуство трябва да са наясно какво точно виждат пред себе си и от кого е. Трябва да опишете своите картини, така че да не представляват просто снимки в сайт. Размери, техника, име на картина, може би история на картината, в случай че е нещо по-специално от “природата ме вдъхнови и нарисувах бръмбар върху цвете”. Също така е добре да напишете в кратко, но ясно слово своята биография и предимно да наблегнете на творческото й естество. Вметка – картините трябва да бъдат снимани от много добре нагоре. Защото в това изкуство е важна визуалната част най-напред, следователно трябва да ги представите максимално реалистично. И така се стига до… 

Социалните медии са тук за да помогнат във вашата мисия. Създайте блог, фейсбук страница, сайт, инстаграм, пинтерест. Всичко, което може да включи вашите картини. В тези платформи ще поставите подробното описание, което вече сте направили и от там започва “шерването”. Всички тези профили могат да послужат като добре изградена мрежа с която да варирате. Качвайки нещо в инстаграм, може да бъде споделено във фейсбук. Качвайки нещо в блога, може да бъде споделено с Пинтерест… и така. Сами трябва да създавате спам по различните си страници, в които ще набавите набор от различни последователи. Във фейсбук ще бъдат приятелите ви, но в Пинтерест и Инстаграм, може да бъдете харесани от различни хора. Така, ще разширите групата на тези, които са запознати с вас и вашата работа. 
Притежавайки регистрация в социалните мрежи, вие можете да ги използвате както си искате, стига това да означава усилено. Тук има важна подробност. В никакъв случай не трябва да се консервирате. Връщайки се към началото на текста – не забравяйте че не сте единствените, които се занимават с изкуство, има много други и много от тях може и да са по-добри от вас. И то в пъти. Боли, но е истина. За това по-добре да бъдете широкоскроени и да комуникирате със света. Може да поставяте постове в други блогове, да харесвате други страници на артисти или хора, близки до изкуството като галерии, собственици на галерии, известни куратори, критици, преподаватели и т.н. Изграждане на контактна мрежа. Също, може да споделяте своите постове по други, релевантни на това което правите страници. Писане по форуми за изкуство, с линкове към ваши творби и дори, ако сте достатъчно уверени (а щом сте стигнали до тук, значи сте) може дори да създадете профил в Ютюб, където да качвате видеа на които рисувате или обяснявате как се рисува най-добре с дадена техника.

Контактната мрежа може да не е единствено във виртуалното пространство. Може да се запишете на различни арт състезания и конкурси свързани с рисуване. Обикновено, журитата на такива мероприятия са хора, които са популярни в тези среди и знаят едно, две неща за изобразителното изкуство. Дори и да получите лоша оценка и критика, това само би ви помогнало (въпреки моментнала болка и бучка в гърлото), защото занапред ще усвоите казаното от тези хора и ще градирате своя талант. Другата причина е, че може да направите впечатление и да се запознаете с хора, които биха били от полза в кариерата ви. Връзката с вече доказаните художници и галерии, може да се случи и ако редовно посещавате изложби, на които е препоръчително да не стоите в ъгъла, но също така не стойте и до масата с кетъринга. В такива мероприятия може да се крие ключът към развитието ви. В случай че нямате тази информация, попитайте някого – кой е собственикът на галерията? Когато го локализирате, поздравете го за вкуса му, поздравете и художника, представете се, направете комплимент. Естествено, само ако ви харесва наистина, иначе ще личи че сте лицемер и нагаждач. По-добре в такъв случая да отидете на друга изложба, в друга галерия с друг художник, където видяното наистина да ви хареса и тогава отвътре да дойде онова усещане, че искате да познавате и да работите с тези хора. Важни са истинските отношения в тези среди, защото тогава нещата биха станали по-естествено. А и – аман от интриги в културата. Та, бидейки на добра и подходяща за вас изложба, или изложби, може да срещнете галериста, който би се съгласил да ви представлява и с когото да работите. Когато сте част от дадена галерия, автоматично трупате престиж, ще се сдобиете с изложба, промоции, мероприятия и т.н. 

За финал – не забравяйте, че sofiapress.com е медия, която се занимава именно с популяризиране на изкуство. Не се страхувайте да се свързвате с нас, защото ние приемаме хора като вас за кауза и с удоволствие ще помогнем информацията за творчеството ви и вашите картини да достигнат до нашите читатели. Успех!Автор: Пламен Михайлов