10 безплатни онлайн Арт курса, които могат да променят живота ви

Посещаването на лекции е демоде и изборът се ограничава до една единствена професия в един университет. А всъщност, съществуват чудесни платформи, които предлагат алтернатива на ходенето на лекции и записването в университети. Има над 10 000 онлайн курса от различни университети по света, като Бъркли, Харвард, Копенхаген, Гласгоу и ред други. Световна онлайн мрежа. Много от курсовете са безплатни, което прави идеята още по-примамлива. Плащате, в случай, че искате да получите сертификат за изкаран курс, чиято стойност варира между 50 – 100 долара, в някои случаи и евро. Но ако единствената ви цел е просвета – тогава няма да е необходимо да регистрирате данните на дебитните си карти. В рамките на няколко седмици, бихте могли да изкарате такъв курс, като съществува широк диапазон от теми. Изкуство, технологии, програмиране, блокчейн, фитнес, здраве, история… каквото се сетите.

Специално за изкуство, съществуват много курсове, но ще предложим 10, които може да ви бъдат интересни и по-важното – полезни.

Пирамидите в Гиза: Древно египетско изкуство и археология

Този курс е предложен от Харвардския университет и е воден от египтологът Питър Дер Мануелиан. 
Как са построени пирамидите, как са украсявани хилядите гробници, какво е тяхното значение за египетската цивилизация? Тези въпроси се разглеждат обстойно, а чрез лекциите можем да си създадем една ясна представа за древен Египет и неговото функциониране. Също така, значението на йероглифите и съвременните технологии. Как ни помагат във визуализирането на древните храмове. 
Курсът е безплатен, а при успешното му изкарване, за сертификатът се заплащат 99 долара. Продължителността е от 8 седмици с интензитет 2 – 4 часа на седмица. Ако ви се струват много парите – опитайте наистина на учите в Харвард… 

Европейски картини: От Леонардо през Рембранд до Гойа

Курсът, воден от Алехандро Вергара, се предлага от Мадридския университет Карлос Трети. Обхванат е периодът между 1400 – 1800 година и се разглеждат един от най-значимите майстори в историята на изкуството. Този курс ще ни научи да разпознаваме отделните художници и да ги различаваме един от друг, прониквайки в стила на всеки. Също, да обогатим представата си за тогавашните времена, така че да изградим критичен и аналитичен поглед върху изкуството и неговия контекст. Сертификатът струва 50 долара, просветата е безплатна. Интензитет – 2, 3 часа на седмица от общо седем.

Авангард: От романтизъм до утопична абстракция

Този курс е воден от проф. Лиса Уейнрайт и е организиран от училището към Института за изкуства в Чикаго. Чрез него можем да обогатим познанията си в историята на изкуството от 18 и 19 век. Преминаваме през романтизъм, реализъм, импресионизъм и виждаме как те подготвят сцената, на която в последствие се появяват пост-импресионизъм, фувизъм, кубизъм и абстракциите на Кандински, Малевич и Мондриан.

Психология на изкуството и креативност

Какво е креативност и как може да бъде измерена? Какво представлява изкуството и как то ни помага. Как в него дълбоко е намесена психологията. Може ли да лекува? Този курс е воден от Шанън Уитън, Университетът на Централна Флорида. Освен че е безплатен, той ще покаже силата на изкуството и неговото влияние върху човека. 

Трафикът на антики и престъпленията в изкуството

Дона Йейтс и Сара Гембъл от Университетa Гласгоу ни запознават с по-тъмната страна на изкуството. Как се краде едно произведение и как се транспортира, намира и възвръща отново. Също така, ще разберем за ключовите социални, политически, правни и морални въпроси, свързани с трафика на антики, художествената престъпност и връщането на културни обекти. Интересно е и разглеждането на някои конкретни случаи с фалшифициране и кражби на изкуство. Курсът е безплатен, а срещу 74 долара може да получите сертификат, който да бъде разпечатан. 

Значението на Рим: Градът на Ренесанса и Барока 

Вечният град е сред лидерските туристически дестинации в цяла Европа. Може би всеки трябва да го види поне веднъж в живота си, за да хвърли монета във фонтан ди Треви и да се завърне пак. Рим е такъв град, че едно посещение няма да стигне за обстойно разглеждане, а камо ли за изучаване на подробности и факти около забележителностите. Вървейки из града, може да се усети цялата история от Ромул и Рем до филмите на Федерико Фелини. За това, ако планирате пътуване или пък сте просто любопитен – има идеално решение. Безплатен онлайн курс, организиран от университета Нотр Дам и воден от лекторите Дейвид Майерник и Джей Хобс. В курсът ще бъдат разгледани редица папи, архитекти, скулптури, помогнали през годините във възходът на Рим като град. В курса, записалите се могат да придобият познание за Рим като културна ценност и опазване, като град реликва, град памет и театър. Това ще помогне за изграждане на по-ясна представа около градовете в които ние живеем –  къде се намираме, какво е нашето общество и… как да ги достигнем римляните. 

Изкуството на фотографията

Ако искаме да правите по-хубави снимки… Нека го кажем така – всъщност, искаме да правим по-хубави снимки, защото времето го позволява. Всеки има телефон, вече с по две, три, че и четири камери. Снимането е ежедневие и този курс предлага една добра основа, така че да се ориентираме в фотографската терминология и да научим някои базисни детайли, които пропускаме. Да не се лъжем – няма да се превърнем в Ани Лейбовиц, но пък не е изключено да започнем да разбираме по-добре работата ѝ, което пък ще пробуди още по-голям интерес към фотографията. Също така, в края си, курсът навлиза в така наречената “тъмна стая” в която ще бъдат показани различни методи и техники, чрез които можем да подобрим фотографията си в пост-продукция. Всичко това е организирано от Open2study и лекциите са водени от Д-р Шейн Хълбърт. 

Древните шедьоври на световната литература

Този курс предлага пътешествие до построяването на основите на световната литература. Как литературата действа и се трансформира от културните промени. Градове, нации и империи от античността до средновековието начертават фундаменталните истории и митове, които определят техния хабитат. Как лингвистиката се развира, как се променят жанровете, от къде се черпи вдъхновението? Цялата тази информация, при желанието да я получите със сертификат, струва 99 долара, но – сертификатът идва с емблемата на Харвард, така че си заслужава. При липса на необходимост от сертификат, лекциите и видеата са безплатни. Лектори са професорите по литература от Харвард – Дейвид Дамроск и Мартин Пъчнър.

Модерно изкуство и идеи

Този курс е полезен за всеки който би желал да се запознае повече с модерното изкуство, тенденциите. Как артистите оползотворяват пространството в своя полза. Как можем да черпим вдъхновение от нещо на пръв поглед незначително? Как артистите използват изкуството, за да се изразят и как го трансформират и препращат към съвременни световни проблеми. Курсът е воден от Лиза Мазола и е организиран от нюйоркския Музей за съвременно изкуство. Както и в другите курсове – безплатна просвета и 42 евро за сертификат. Но имайте предвид, че 42 процента от завършилите са започнали нова кариера. 

Модата като дизайн

Този курс представлява обстойно визуалната култура на облеклото. Какво значи то и какво говори за хората, културите, традициите. Как се развива с времето, как е стигнало до това, което е днес. Как политиката, икономиката и идентичността влияят на промените в тенденциите на облеклото. Курсът е воден от Паола Антонели, Мишел Фишър, Стефани Крамър, Анна Бюргхард. Всички те са в отдела за архитектура и дизайн на нюйоркския Музей за съвременно изкуство. Курсът не е за всички, но тези от вас, които не гледат на дрехите като просто покритие, а като символ, значещ повече от това което визуално показва – този курс би бил чудесен. За познание и сертификат – вече е ясно. Кариерното преквалифициране струва 42 евро. 

Връщайки се в началото на текста – курсовете са хиляди и има за всекиго нещо. Няколко изкарани курса, наистина могат да окажат решаващ фактор в кариерата на човек. 21 век ни го позволява и трябва да се възползваме от тези вратички. Процентът на хора, които са срещнали сериозна промяна след изкарването на курс е голям, така че, не трябва да пропускаме възможността. 


 

One Comment on “10 безплатни онлайн Арт курса, които могат да променят живота ви”

Comments are closed.