Пожар изпепели къщата на Йордан Йовков

Тази сутрин е възникнал пожар в къщата на писателя Йордан Йовков във Варна. Вероятната причина за възникването на пожара е небрежност при боравене с открит огън, като за момента няма данни за пострадали хора. Това съобщава полицията, цитирана от Trud.bg.

Къщата се е намирала на централната улица “Георги Живков” 11. На място са били изпратени няколко екипа на пожарната. Сигналът за огненото поражение е бил подаден тази сутрин към 8 часа, а на мястото веднага са се отзовали три пожарни. Гасенето на пожара е продължило два часа, като гъстият дим е опушил и съседните къщи. Покривът на сградата е бил полусрутен още преди да изгори. Съобщават още от полицията.

Снимка: Борис Ангелов

Припомняме, че само преди месец „Царските конюшни“ също бяха опожарени, а преди няколко дни Българската национална телевизия сигнализира, че изоставената къща на Йордан Йовков се руши, а дворът е пълен с бурени и най-различни предмети и боклуци от бита.

В къщата, през 1919 година, Йордан Йовков написва знаменитата си повест “Жетварят”. В нея Йовков описва отношението на селянина към земята и труда. В тази сграда писател е живял година под наем, след като бяга от окупираната след Първата световна война родна Добруджа. В момента къщата е частна собственост, а от няколко години е необитаема. Съобщават от БНТ.