Стартът на Световното първенство през призмата на артиста Лаури

Laurence Stephen Lowry, Football Match, unknown date, private collection

 

Световното първенство по футбол в Русия започва в четвъртък. Независимо от това, дали ще умрете от скука пред телевизора или ще подкрепяте любимия си отбор – винаги е хубаво да се унесеш в спортния дух.

За да задвижим началото на сезона на световната купа, ще започнем с малко изкуство, показвайки ви английски художник, който е уловил футболния дух на Англия от XX век. Може да не ви изглежда толкова ярко и светло, колкото футболът в днешно време, но със сигурност емоцията е същата. Затова, нека се потопим в играта на Лорънс Стивън Лаури (LS Lawry).

Лаури е роден в Стретфорд, Ланкастър (сега част от Манчестър) и там прекарва целия си живот. Манчестър доминира в работата му, като е известен с представянето на мрачна индустриална пейзажност и клечави хора (въпреки че е правил и много запечатващи се в съзнанието, зловещи портрети). Работил като събирач на наеми, чиновник в компания за недвижими имоти и време за рисуване му оставало само вечер, след работа. Дори след като картините му добили популярност, той не спрял да работи до пенсионирането си през 1952г. Говори се, че той не могъл да понася славата, която творбите му донесли и дори държал куфар до входната врата, чрез който да се оправдае, че тъкмо тръгвал – в случай че някой се отбиел при него. Въпреки това, интересно, той така и не заминал извън града, извън страната… Дори не притежавал кола.

Laurence Stephen Lowry, Going to the Match, 1928, The L. S. Lowry Collection, © the estate of L. S. Lowry. All rights reserved, DACS 2018. Photo credit: The Lowry Collection, Salford

Тази картина характеризира футбола преди и след Втората световна война. Изобразен е град на име Болтън, в който работническата класа се понася към всеки домакински мач на Болтън Уондърърс на Бърндън Парк. След като работната седмица продължавала пет дни и половина, дестинацията за повечето хора в съботния обед била неизменно кръчмата, а след това и мачът. Все пак, този стил на живот се отнасял само за работниците в индустриалната сфера и така, не след дълго футболът се превърнал в домейн за работническата класа. Тази картина е закупена от Асоциацията на професионалните футболисти през 1999г, а сега е дадена под наем на Лаури колекцията в Салфорд.

Laurence Stephen Lowry, Football Match, 1949, private collection

Тази картина влязла в частна колекция през 1950г, където останала повече от 40 години. Когато била продадена на търг през 2011г. (за 5.6 милиона паунда, рекорд за Лаури), Филип Харли от Christie’s я описал като “дефиниращата картина за страстните ценители на работата на Лоури и на футбола като цяло.” Гледната точка на картината е горен ракурс върху позиционирано пред индустриален пейзаж игрище. Тя улавя същността на работата на Лаури и показва неговия интерес към живота на работническата класа, доразвит чрез визуализирането на градската среда.

 

dailyartmagazine

Автор: Пламен Михайлов