Супер луната между астрономията и астрологията

Спахте ли добре в нощта на 31-ви януари срещу 1-ви февруари?

Ако отговорът е не – не се притеснявайте, защото както често се случва, виновник е нашят естествен спътник – Луната.

Навярно сте разбрали, че преди няколко дни се случи едно забележитлно явление – Синя луна, Кървава луна и лунно затъмнение в един ден. Но дали тези звездни събития оказват някакво влияние върху живота ни и какво всъщност представлява всяко едно от тях? За да получим отговор на тези въпрос ще се допитаме както до астрономията, така и до астрологията.

През 2018-та година астрономите определено няма да скучаят, защото освен миналото затъмниние, ни очакват още четири – общо 2 лунни и 3 слънчеви. Последното затъмнение, което се случи на 31 януари 2018 в 15:26 часа, беше пълно Лунно затъмнение. Според науката, такова явление наблюдаваме, когато видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на Земята. Важно е да знаем, че затъмненията са неравномерно разпределени. Може цяла година да няма нито едно, което именно прави 2018-та толкова забележителна.

Синя Луна, от друга страна, се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец.  Явлението няма нищо общо с цвета на Луната, отнася се единствено до периодичността на фазите ѝ и се наблюдава веднъж на две години и половина. Любопитен е изразът, който англоговорящите използват – “Once in a blue moon” (Веднъж на Синя Луна), който отлично онагледява рядкостта на събитието.

Супер Луната се случва тогава, когато естественият спътник на Земята е в най-близката си точка до планатата ни и двете небесни тела са на една линия. В това положение, лунният диск, наблюдаван от Земята, изглежда с 30% по-голям и с 14% по-ярък. Наименованието “Супер Луна” въщност произлиза от астролозите и няма точна астрономическа дефиниция, защото в астрологията явлението не се изчерпва само с увеличените размер и яркост, а носи със себе си и друго значение.

Добавената стойност, която ни предлага противоречивата наука, е вярването, че при такова явление възможността за природни бедствия е по-голяма от обикновено, но при едно условие – най-засегнати са тези, от чиято територия, може да се няблюдава космическият феномен. Миналото преди дни затъмнение например, не се наблюдаваше от България и според изследователите на звездното влияние, това не е повод за нещо извънредно, а по-скоро ни предпазва от неочаквани катаклизми.  Известната астроложка Силва Дончева, дори изтъква, че наблюдаването на тези явления са опасни за гледащия ги, в интервю за телевизия BIT.

Другата основна тема, която затъмнението активира, е тази за взаимоотношенията. Ще бъдем раздвоени между старото и новото, ще ни се иска да задържим връзки, в които вече няма живот и ще оценим себе си във взаимоотношенията, които сме изградили досега. Доколко силно изразяваме индивидиуализма си и дали е при правилните обстоятелства, защото е активирана остта Лъв-Водолей, отговаряща за изявата на личостта, от една страна, и способността ни да работим в екип, от друга.

Това е акцентът, който поставя астрологията относно скорошното космическо явление. Дали ще реализираме този потенциал и до какви резултати ще ни доведе той – е изцяло в нашите ръце.

 

One Comment on “Супер луната между астрономията и астрологията”

Comments are closed.