Защо най-богатата жена в Африка беше изритана от президента на Ангола

Все още няма и два месеца от мандата си като нов президент на Ангола, Джоао Луренцо започна да разтърсва нещата.
В шок, президентът уволни Исабел дос Сантос, дъщеря на Жозе Едуардо дос Сантос, предшественик на Луренцо, като ръководител на държавната петролна компания “Соноангол”.

Дос Сантос е отговаряла за най-важната корпоративна единица в страната от юни 2016 г., след като е била спорно назначена от баща си. Назначението бе разгледано от Върховния съд на Ангола.
С нетна стойност над 3 милиарда долара,  Сантос е най-богатата жена в Африка.

Обаче голяма част от богатството й е свързано с почти пълния контрол на ресурсите на страната за последните четири десетилетия. Активите на Исабел варират от залози от най-голямата телекомуникационна компания в Ангола до една от най-големите банки. Отвъд бреговете на страната дос Сантос притежава и доходоносни дялове в португалски компании.

Изстрелването на Сантос представлява сериозен ход на Луренцо, когато той започва своето председателство. След като служи като министър на отбраната при президента Дос Сантос, от Луренцо не се очаква да се противопостави на интересите на семейството или да го направи в близко бъдеще. Но първият сигнал дойде по-рано този месец, когато Луренцо назначи Карлос Сатурнино – който бе свален миналата година от президента Дос Сантос от Сонангол – като негов държавен секретар по петрола. Луренцо също е отстранил управителя на централната банка.

Успехът на председателството на Лоренцо е неразривно свързан със “Соноангол”, тъй като компанията управлява огромното петролно богатство на Ангола. През последните две години, когато компанията беше силно засегната от глобалния спад на цените на петрола, правителството намали публичните разходи. Операциите на компанията също бяха обвити в тайна и обвинения в корупция в режима на бившия президент Дос Сантос.

 

Не е ясно дали освобождаването на Исабел дос Сантос ще бъде първото движение, за да се измъкне контролът от семейството й.

Хосе Филомено, братът на дос Сантос, остава начело на държавния фонд за държавни инвестиции в Ангола. Ако той реши, Луренцо може да открие, че след неговия предшественик е трудно, тъй като три месеца преди да напусне поста си, бившият президент дос Сантос получи място в Съвета на републиката, президентски консултативен орган, чиито членове се ползват с имунитет от наказателно преследване.

 

 

Quartz.com