Издателство „Български писател” представя: Антология „Мечтите”, която събира най-доброто от 2020 г.

Анжела Димчева

В края на 2021 г. излезе от печат традиционната Годишна антология на Съюза на българските писатели, озаглавена „Мечтите” (изд. „Български писател”). В нейния калейдоскоп проблясва най-доброто от създаденото в поезията през 2020 г. Всеки автор сам определя кое е знаковото за него произведение от предходната година и го изпраща на съставителите Иван Есенски и Петър Андасаров. За да е равностойно представянето на поетите, редакторът Боян Ангелов е предпочел азбучния ред на авторите: от младата и талантлива Албена Фурнаджиева до утвърдения поет Янислав Янков. Това е книга на високата емоционална температура, на откровения разговор за изгубените ценности, но и за мечтаното, което изпълва с жизненост новите поколения.

Радостно е, че в поетичния разговор младите не отстъпват на по-опитните по образност, характер на заявената позиция и въздействие на езиковата магия в нейната цялост. Тук читателят няма да бъде подтиснат от еднообразието на една тема или един стил – авторите се надбягват в стремежа към разнообразие, за да изявят себе си в духа на времето чрез вторично напластяване на познание, интуиция и талант. Своя територия имат класическият и свободният стих, експерименталната поезия и фрагментарността. Градският пулс в неговата неравноделност е отмерена от Ангел Симеонов, философската проекция на съвременността диша в стиховете на Атанас Капралов и Георги Константинов, любовта без маска се явява в строфите на Елка Няголова, Ахмет Емин Атасой, Камелия Кондова и Виктория Катранова, социалният бунт е привилегия на Ивайло Диманов. Сред доайените на родната поезия откриваме Найден Вълчев, който през тази година ще отбележи 95-и рожден ден, Александър Михайлов, Матей Шопкин, Христо Ганов, Борислав Геронтиев, Атанас Звездинов, Петър Анастасов, както и няколко значими автори, които наскоро отлетяха да пишат в облачната тетрадка: Петър Караангов, Ивайло Балабанов, Никола Инджов, Славимир Генчев, Андрей Андреев, Петко Огойски, Христо Черняев, Сергей Комитски, Лъчезар Еленков. В сборника участват общо 193 автори.

Толерантност и възможност за изява на младите писатели – това е принцип на ръководството на писателската организация, който се следва и в съюзния вестник „Словото днес”, и при съставянето на сборници. Затова и читателят ще открие тук творби на Ники Комедвенска, Симеон Аспарухов, Галина Вълчева, Славка Зашева и други 30-40-годишни поети. Носталгията и емпатията са закодирани в стихотворението на Боян Ангелов „Мечтите”: „Искам да ви запазя в мен, докато още дишате!”. А Михаил Белчев изрича поантата:  „Ще ми се всички да са щастливи! / Себе си слагам накрая”.