Скритият символичен смисъл на животните в изкуството

Материалът разглежда иконографската интерпретация на животните във византийска, готическа и ренесансова живопис.

За художниците от Готическата епоха, Ранният Ренесанс и  Възрождението, символите са част от богат визуален език. В култура на ограничена грамотност, символичните изображения са жизненоважни, за да пазят грешници по пътя към небето. Иконограмата на животните е съществувала още от древността.

В Средновековието хората вярвали, че животните имат способността да разпознават качеството на благочестието или злото при хората. Ако врабче се приземи на главата или рамото на човек, то той се смята за особено добродетелен. Въпреки това, ако гарван, застане на покрива на селяни, домът му често е бил подпалван, тъй като това е знак за греховно жилище. Смята се, че кучетата притежават властта да погледнат в душата на хората и могат да определят дали човек е еретик или вещица. Кучетата често са били включвани в съдебните процедури и ако се държало агресивно към обвиняемия, човекът бил обявяван за виновен в магьосничество и бил изгарян жив.

Ето няколко примера за това какво изразяват животните:

Вълк – символизира състраданието и милостта. Вълкът е използван като емблема на много ранни светии, включително Свети Франциск от Асизи, който често се показва с вълк.

Бял кон – символ на победа, завоевание, доброта и непобедимост.

Котка – символизира проницателност, предателство, измама и бдителност. Често се свързва със Сатана, магьосничество или магия.

Вол – символизира силата и смирението. 

Лъв – символ на власт, величие, мъдрост, тирания, злоба, достойнство и лидерство. Лъвът представя както Исус Христос, така и Сатана, мъдър цар или тиранин.

Агне – символизира смирение, мир и невинност. Агнето представя Христос като Агне, а също и християните като стадо.

Кон – символизира издръжливост и сила. Конят е едно от най-почитаните животни в историята, затова също представлява лоялност, любов и преданост. Освен това конят олицетворява и знак за взаимно уважение. Символът на коня често е характеристика на пиктограми и картини на книги.

Делфин – знак за възкресението и символизира Христос, който ръководи християните към небето.

Коза – символ на Сатана. Сатана често се изобразява като рогато и копитено козево същество.

Еднорог – символ на чистотата, хармонията, пристигането на пролетта. Тъй като по време на Средновековието еднорогът е символ на целомъдрие и невинност, вярвало се е, че еднорогът може да бъде опитомен от девица.

Свиня – символизира материални желания, излишък и самодоволство.

Куче – символ на лоялност, откритост, надеждност и вярност.

Змия – символизира Сатана; присъствието на злото, падението на човека, дявола.