5 причини, поради които трябва да опитате да рисувате с акрил, вместо маслени бои

Снимки: pixabay

 

 

Много художници смятат, че акрилите принадлежат в класната стая на детска градина, а не в утвърдено художествено студио. Неизречени правила като “не рисувайте голяма червена скулптура”, “не поставяйте кръг в средата на композицията” и “сериозните художници използват масла, а не акрилни” витаят в художествените академии навсякъде.

Изобретена в средата на 20-ти век, акрилната боя осигурява на артистите алтернатива на токсични, скъпи, бавно изсушаващи маслени бои. Но качеството ѝ не беше напълно идеално в началото. “Една от причините, поради които хората не работят с акрил, е, че когато са създадени за пръв път, те са матирани и не са натоварени с много пигменти“, обяснява Рахини Таухид, художник и автор на книгата “Акрилна живопис: Средства и методи”, пред изданието Artsy. Но това се е променило. С течение на времето тя се е превърнала в изключително безопасен и жизнерадостен материал за боядисване.

Акрилът е направен от пластмаса, така че качеството му е станало все по-рафинирано, тъй като пластмасите са се развили. Например, благодарение на напредъка на чистите пластмаси, акрилните бои сега се отличават с ярки, наситени нюанси.

Въпреки грубото начало на акрила, известни художници се запознават с уникалните качества на боята и започват редовно да ги включват в палитрата си. Дейвид Хокни е един от първите изтъкнати художници, които се занимават с акрил, заедно с Хелън Франкенталер и Марк Ротко.

Тъй като хората научат повече за това какво могат да правят с тях, те ще започнат да възприемат все- повече акрилната боя като професионален инструмент“, отбелязва Таухид. Така че, в духа на изравняване на терена между уважаваните традиции на маслената боя и сравнително новата пластична среда, изданието Artsy съставя някои от основните предимства на използването на акрилни бои.

 

1. Нуждаете се само от няколко прости инструмента
Акрилите не са високо поддържаща среда. Докато ще имате нужда от много (понякога скъпи) доставки за започване на живописта (боя, разтворители, носители, четки, парцали, платно или дъска и вентилирано пространство), трябват само четири прости инструмента за започване на работа с акрил : самата боя, четка, чаша вода и повърхност (обикновено известна като артисти като подкрепа).

От тези инструменти Tauchid препоръчва да инвестирате най-много пари в боите си.  Добрата основа също е жизненоважен елемент за творбите ви. “Когато строиш къща, трябва да построиш наистина добра основа, а след това всичко ще последва от там” – обяснява Таухид. Що се отнася до четките, тя съветва, че не ви трябват прекалено много, и препоръчвате тези със синтетични влакна, вместо сурови животински косми.

За художници, които са свикнали с маслени бои, които често изискват разтворители като терпентин, безопасно средство за унищожаване на токсични материали и трудната задача за премахване на боята от четки – почистването с акрил ще ви се стори като бриз. Ако използвате палитра, можете лесно да отстраните излишната боя, след което да пуснете мокро парче върху повърхността ѝ, за да приключите с премахването на остатъка. Или можете да оставите палитрата да изсъхне и да отлепете боята.

 

2. Можете да контролирате нейната консистенция и текстура
Един от най-значимите аспекти на акрила е колко са коварни. Ако включите средно качество добавка, която изтънява или удебелява материала ви, акрилите могат да поемат качествата на други бои.

За да разберете по-добре как ще променят боята ви, Tauchid съветва да се запознаете с пет ключови термина – вискозитет, реология, блясък, относително покритие и текстура. Всеки от тези елементи съставлява основна част от начина, по който боята действа: вискозитетът е последователността; реологията е потокът; блясъкът е блясък; относителният обхват е прозрачността; и текстурата е тактилното качество.

Ако сте художник, който е нов за акрил, но познат с друга среда, като акварели, използването на среди може да бъде добър начин да се адаптирате към поведението на акрилната боя. Чрез манипулирането на боята със среди, можете да преобразувате начина, по който изглежда и действа, за да се съобразите с предпочитанията си.

 

3. Акрилите ви позволяват да рисувате навсякъде
Вероятно сте чували истории за художници, които са толкова отдадени на рисуването, че са използвали спалнята си като свое студио. Но един от най-скъпите аспекти – както за вашите финанси, така и за вашето здраве – е, че маслените бои изискват вентилирана зона. Маслените бои носят много опасни здравословни проблеми и ако няма вентилация, разтворители като минерални спиртни напитки и терпентин запълват въздуха с дим.

Така че, ако вашият бюджет е твърде стегнат за вентилирано студийно пространство, или ако просто искате да боядисвате в кухнята или хола си, акрилите са чудесен избор, тъй като те са на водна основа. Докато ще бързате да изтриете маслените бои от ръцете си от страх от дразнене, акрилите са по-лесни за кожата. Заедно с цената, сигурността им е друга причина акрилните бои да се използват толкова често в училищата.

 

4. Акрилите изсъхват бързо
Една от причините, поради които Хокни е толкова привлечен от акрилните бои, е, че изсъхват бързо – можете да сложите слой от акрилна боя и след няколко часа да е достатъчно сух, за да сложите друг слой. За плоските си изображения на сухи пейзажи, Хокни използвал изключително акрилни продукти, защото матовото им качество и времето за бързо изсъхване му позволявали бързо да променя ярките си нюанси, без да мъти цветовете си.

Тъй като можете да натрупате цветове един върху друг толкова бързо, можете дори да завършите техника, наречена остъкляване с голяма скорост. Можете да създавате красиви остъклени повърхности, където цветът и текстурата се изграждат върху следващите слоеве. “Можете да получите ефекта от нещо като стари майсторски рисунки в част от времето, което ще е необходимо да направите това с маслени бои“, споделя Таухид. Ако искате да опитате тази техника, изравнете акрилите си с остъкляваща среда (която се прави с течни полимерни смоли), за да придадете по-голяма прозрачност и плавност на боята.

5. Вашите картини могат да станат скулптурни
Друг податлив аспект на акрилите е тяхната способност да приемат триизмерна форма. “Целта на маслена боя, акварел или восъчна боя е да се залепи на повърхността и да остане на тази повърхност“, обяснява Таухид, “докато акрилът може да бъде отлепен от незалепваща повърхност и да се използва като мек скулптурен материал, така че да надмине царството на боята и да влезе в сферата на скулптурата и колажа. ”

Въпреки че идеята за това боя да се превърне в скулптура може да изглежда пресилено, има много художници, които специално използват акрил за изграждане на големи повърхности на скулптурна текстура.

Автор: Пламен Михайлов