Марио Моничели

Марио Моничели е роден на 16 май, 1915 г. в Италия, Виареджо – Тоскана. Той прави 68 филма като режисьор и 110 като сценарист. Творец с огромен филмов талант, на 95 годишна възраст  се самоубива. Той е участник и баща на понятието родено в средата на 50 години– италианска комедия. Раждането на комедията в Италия е след режима на Мусолини, когато хората жадуват да се наслаждават на живота, да се веселят, защото им е омръзнало от окупация, режими, бедност и безработица. Първите комедии са по – примитивни, в тях има нотка на хаос. В по-късен етап се появвят велики комици и режисьори  и техните актьори, някои от които са Алберто Сорди и Тото – голяма фигура още от времето на войната, но открит от Моничели. Тото е един от най – големите комици на съвременния свят – забавен, интересен, по някакъв начин вълпащение на Чаплин. Комедиите стават по – зрели и логично, в една католическа страна като Италия един от проблемите са разводите и темата с  браковете. Така се ражда и гениалната комедия, която Виторио Де Сика прави – ‘‘Брак по италиански‘‘, а Пиетро Джерми – ‘‘Развод по италиански‘‘. Марчело Мастрояни играе блестящо и там го виждаме и като страхотен комик. Те се превръщат в знаменитата двойка, заедно със София Лорен. Двамата актьори прославят италианската комедия, която по-късно се превръща в политическа сатира. Марио Моничели е създател на най – значимите и весели филми.

‘‘Голямата война‘‘ – знаменит филм  с Сори и Виторио Гасман, Моничели ясно показва, че  предпочита да работи с поне двама големи актьори, това е филм пълен със сериозни и смешни ситуации. ‘‘Полицаи и крадци‘‘ – 51  година – Алберто Сорди и Алдо Фабрици , също много силен и важен филм, межу двамата различни герои започва една сякаш абсурдна сантиментална връзка. Като връзка  актьор и режисьор, той създава великолепен ефект. Може да се каже, че това е еманация на трагикомичната ситуация,  поразителен филм, който се вкленява в неореализма, в най – забавната му страна, без да излиза от социалната среда. Комедията е вкоренена в тази социална среда. Заради този филм Моничели е наречен баща на италиаснката комедия.

‘‘Армията Бранкалеоне’‘ – пародия и комедия, главен герой  е съвременен Дон Кихот. Там може да се проследи идеята за цялата ‘‘безсмислица‘‘ на човек с благородни идеи, но без възможност да бъдат реализирани. Комедията се ражда от разминаването и този филм е шедьовър на пародията и сатирата, един от върховете на италиснката комедия. ‘‘Приятели мои‘‘ –  филм който не може да бъде подминат, много пъстър и един от най- класическите представители на този жанр, безкрайно сантиментален, дълбок и актуален. Приятели изпитващи вътрешна съпротива, опитвайки се да запазят мъдростта и по някакъв начин да се простят с младостта.

БНТ

Снимки: Pinterest