Продажба на картини: 17 съвета от експертите

Трябва всички да работим задружно, за да помогнем на купувачите да разберат и оценят начина, по който се създават произведения на изкуството 

 

Има много неща, които трябва да се вземат предвид при продажбата на художествени творби. Ето какви съвети дават експертите по въпроса.

 

Експерт: Мери-Алис Стак, директор на ArtCo Projects, Арт съвет на Англия
 Поставете клиента на първо място: Бих казала, че браншът може да направи повече в това отношение. Знам, че от гледна точка на художника, процесът на създаване и представяне на съвременно изкуство пред публика невинаги се прави с цел продажба, но това не означава, че не трябва да сте наясно с възможността за закупуване, ако съществува такава.

 Направете така, че да е забавно: Процесът по намирането, наддаването, купуването и взимането на творба у дома за първи път е вълнуващо и пристрастяващо преживяване. Това е тръпката от колекционирането – без значение какво ви интересува и с какъв бюджет разполагате.

 Спрете да преследвате само ”колекционери”: Твърде често и художниците, и галериите се концентрират толкова силно върху един ”сериозен” колекционер, че напълно пренебрегват възможността да привлекат интереса на ”нормалните” хора. Нека не забравяме, че дори и сериозните колекционери някога са били купувачи за първи път.

 Разкрийте всичко: Трябва всички да работим задружно, за да помогнем на купувачите да разберат за начина, по който се създават произведения на изкуството и да знаят как се оценява една творба.

Експерт: Хелън Бонар, секретар на Own Art, Арт съвет на Англия
 Съвети: Експериментирайте с достъпa: Например, има едно място, където ти позволяват да живееш с произведението, от което се интересуваш, преди да извършиш покупката – те ще ти го доставят и ще ти го окачат. Това се оказа изключително популярно и спомогна за развитието на пазара.

 Появете се навън: Наскоро видях някои наистина добри примери за това как галерии са се преместили в празни помещения за магазини за кратък период от време. Тези практики са чудесен начин галериите да се потопят в ежедневието на дадена област и да привлекат напълно различна аудитория.

Експерт: Ребека Морил, ръководител на колекционерско предприятие, Contemporary Art Society North
 Съвети: Всеки е колекционер: Това е най-важното нещо, което трябва да осъзнаете. Помогнете на хората да разберат, че нито събирането на произведения на изкуството е присъщо само за богатите хора (както медиите често го представят, когато правят репортажи за големи търгове и т.н.), нито че картината на достъпна цена трябва непременно да означава, че е непрофесионална и не е стойностна.

 Свържете се с други организации, продаващи произведения на изкуството: И се опитайте да намерите начини да работите заедно. Това е нещо, което обществените организации на изкуствата правят, по отношение на маркетинга и разрастването на аудиторията, в продължение на години. Аз участвах в една фантастична инициатива, наречена Love Art Later, през 2001 година, чиято цел беше художествените галерии да популяризират помежду си своите вечерни откривания и насърчаваше взаимното обогатяване на аудитории. Защо не опитате нещо подобно?

 Купете си художествена творба сами: Това е добър начин да разберете нещата от гледната точка на вашите клиенти.

 Пробвайте членска програма и след това я използвайте: Тази, която ние изпълняваме, изисква от членовете да плащат малка сума (в момента е £50 на година), а в замяна предлагаме достъп, който иначе не биха получили, до артисти, куратори, други колекционери и т.н. И работи! Имаме членове, които купуват отхвърлени от критиката произведения, които преди това изобщо не са купували или са купили по некритичен начин (изцяло на основата на естетика и без непрекъснато ангажиране с галерията или художника).

 

Експерт: Джеймс Удуърд, директор на No Walls Gallery
 Съвети: Познавайте ролята си на галерия: Независимо дали даден художник е доказан или предприема първите си стъпки по представянето на своя творба, една добра галерия поставя картините пред нови купувачи, генерира продажби и интерес, запознава клиентите с работата им, създава нови фенове и носи възможности по пътя им. Най-важното е, че като се занимаваме с договарянето, плащането, администрацията, доставката и всичките неудобства, позволяваме на нашите художници да прекарват времето си в творене.

Експерт: Джулия Алварес, директор и основател на BEARSPACE Gallery и The South London Art Map
 Съвети: Мислeте извън кутията: Планираме да представим серия от ястия, сготвени от художници, която ще бъде последвана от дискусии, водени от художници на галерията. Продажбата на художествени творби е свързана с развиването на взаимоотношения, които не са свързани само с продажбата.

 

Експерт: Петър Тулин, основател на CultureLabel.com
 Съвети: Проучете продажбата на картини онлайн: Това е сериозно място за развитие. Организирахме панелна сесия с програмата на Own Art, която проучи някои от основните тенденции, които се появяват в онлайн пространството. Разглеждането и купуването на картини онлайн е една от зоните на развитие на интернет.

Да обобщим някои от резултатите: заедно с други области като луксозния бранш, потребителите са готови да плащат онлайн повече от всякога, но покупките от най-висок клас изглежда все още се търгуват офлайн (въпреки че някои американски сайтове се борят с тази област и големите аукционни къщи използват повече онлайн технологии за транзакция).

Също така, всички единодушно са на мнение, че наистина трябва да разбирате онлайн потребителите по същия начин, както и офлайн, и да имате ясна аудитория. Безплатни инструменти като Google Analytics са от съществено значение за това. И накрая, много е важно да разказвате убедителна история онлайн във връзка с работата, художника и галерията по същия начин, по който бихте го направили и офлайн.

Експерт: Иън Мъри, директор филмова фотография в Arty Farty Films
 Съвети: Комуникирайте стойност: Отвъд емоционалната привързаност към едно произведение на изкуството, това което допълнително ме привлича е, че то е по-вероятно да запази стойността си в сравнение с повечето потребителски продукти. Сякаш има способността да бъде добра инвестиция, заедно с това да бъде красиво нещо. Имах спестявания в дискредитирана банка в случай на неприятност; сега ги инвестирам в няколко млади художници. Така че за мен това е комбинация от красота, инвестиция и карма!

Експерт: Питър Ливерсидж, художник
 Съвети: Времената се променят винаги: Ако погледнем как се е променил пазарът на художествени творби тук в Лондон от края на 80-те години на миналия век до днес ще видим, че почти няма прилики. Нещата напредват през цялото време.

Експерт: Сюзън Мумфорд, основател на Be Smart About Art
Съвети: Определяйте правилно цената на вашата творба: Има няколко неща, които трябва да се вземат под внимание: първо – проучете сравними художници (от гледна точка на опита и продажбите им, и материал/стил); второ – тествайте пазара; трето – установете цени; и накрая – бъдете последователни – т.е. продавайте на една и съща цена в галерии, открити студийни събития и панаири на изкуството.

Експерт: Филип Брадли, коментатор
Съвети: Дайте колкото се може повече причини за посещение: Независимо дали става въпрос за изпълнения на живо, за нощни посещения, за образователни уъркшопи, за практически съвети от страна на художника, за храна и лекция и т.н. Не забравяйте обаче, че трябва да има приличен начин галерията или изложбеното пространство да покаже на обществеността, че нещо се случва.

Разбира се винаги е нужно време, преди да наберете скорост и да създадете малък културен хотспот, към който хората ще бъдат привлечени.

 

 

 

Източник: The Guardian

One Comment on “Продажба на картини: 17 съвета от експертите”

Comments are closed.