Български артисти с акция в Страсбург

Спорният Член 13 за авторското право утре отново се гласува в Европейския парламент.  В подкрепа на каузата на отворения интернет застанаха редица български творци, като последната и най-запомняща се акция се проведе в Страсбург два дни преди вота. Българската група Destructive Creation сложи знак “Цензура” на паметника на Гутенберг в Страсбург. 

Днес, на 12-ти септември, в Европейския парламент отново ще бъде гласувана новата Директива за авторското право в цифровия единен пазар, включваща спорните Член 11 и Член 13, изискващи от интернет платформите да въведат автоматични филтри за съдържанието, което техните потребители качват. По този начин Член 13 прави безпрецедентна крачка назад в промяната на Интернет – от отворена платформа за споделяне и иновации към автоматична система за следене и контрол над потребителите.

Член 13 вече веднъж беше гласуван в началото на юли и върнат за преразглеждане. Козметичните промени по текста обаче не удовлетвориха активистите от артистичната общност и бизнеса, чиито притеснения са свързани с опазване свободата на словото и изразяването. Основният проблем, посочван от противниците на Член 13 е, че автоматичните системи за филтриране не са способни на сложни решения относно правни казуси, рискувайки да подложат творчеството под заплаха. Така например под ударите му могат да попаднат пародии, ремикси, карикатури, както и така популярните в интернет миймове.

паметника на Гутенберг в Страсбург

В подкрепа на каузата на отворения интернет застанаха редица български творци, като последната и най-запомняща се акция се проведе вчера в Страсбург, два дни преди вота. Българската група Destructive Creation, които добиха популярност с изрисуването на Паметника на съветската армия, сложиха знак „Цензура“ на паметника на Гутенберг в Страсбург. Те посетиха града като част от активистите на общността Create. Refresh. „ Гутнеберг е създал печатната машина, за да бъде знанието споделяно, а сега през 2018 се опитваме да го ограничим“ – споделиха активистите. Вотът е утре, а гражданите, които имат желание да вземат отношение могат да го направят на сайта www.saveyourinternet.eu , където да пишат до българските евродепутати с апел да обмислят добре решението си.