Европейска година на културното наследство в Музея „Борис Христов“

Така посетителите на софийския дом на Борис Христов“ ще бъдат част от онези 20 милиона граждани на Европа, които участват в събитието или го популяризират и почитат със своето присъствие.

Музеят „Борис Христов“ се приобщава към мотото на Европейската година на културното наследство „Честване на миналото, за да се гради бъдещето!“  и  посвещава няколко емблематични събития на Европейските дни на наследството, които са кулминация в честванията на Европейската година на културното наследство.

В основата на септемврийската програма е заложена идеята  за културното наследство като наследство, което не принадлежи единствено на миналото, а е преди всичко  ресурс за бъдещето, както твърди Тибор Наврачич – европейски комисар по образованието, младежка, културата и спорта.

По време на отворените врати,  както при всяко свое посещение, гостите ще могат да слушат изпълнения от богатия репертоар на великия оперен артист, да разгледат реликвите, свързани с живота и творчеството му, а този път ще имат възможност специално да насочат вниманието си върху интерпретациите на Борис Христов в неговите роли като цар в оперите „Борис Годунов“ от Мусоргски,  и „Иван Сусанин“ от Глинка. Любопитна е историята на този звукозапис, с който Музеят „Борис Христов“ обогатява архивите си  и ги прави достояние на публиката си: Дискът е част от колекция с 11 луксозни аудио-албума на известна звукозаписна компания. През 2014 година представител на компанията посещава с туристическа група софийския дом на Борис Христов и дарява това безценно богатство на музея. Дълго е мечтал  за това посещение и, очарован от атмосферата и дейността в този жив музей, прави благороден дарителски жест.

Ще прозвучи подготвената за събитието програма „Песните на Европа“ -15 любими песни  от 15 европейски страни: България, Унгария, Португалия, Испания, Франция, Великобритания, Италия, Ирландия, Швеция, Полша, Словакия, Чехия, Германия, Румъния, Гърция. Събрани в един албум на вокалния изпълнител Христо Паскалев – Паскал и изпети на оригинален език, любимите  песни на редица поколения чертаят своеобразна музикална карта на мирна Европа през последните  десетилетия.  Посетителите ще могат да получат автограф от изпълнителя, който разказва за създаването на албума в широко сътрудничество с колеги и представители на културните институти в България и в чужбина.

На 26 септември (сряда) в 18:30 часа  ще се състои откриване на първата самостоятелна изложба – „Новородена“ на Диана Дезир. Гостите ще имат възможност да разгледат над 50 живописни картини, рисувани с акварелни, маслени и акрилни бои. Изложбата на младата художничка е едно от доказателствата за възраждащата сила на заниманията с изкуство и възвръщането на усещането за радост от живота.  

Ще бъде излъчена прожекция на филма “Писмо от Тоскана” на 27 септември в 18:30 часа. Лентата на Ема Константинова и Георги Тошев е вълнуващ спомен на личности, които са познавали великия Борис Христов, разказ за славата, драматичния житейски път и надмогването на злободневието. В лабораторията на създаването на филма ще ни въведат Мариана Цветкова (ученичка на Борис Христов, оперна прима и лауреат на международни награди, както и част от творческия екип, който при заснемането на филма избра музейното пространство на дома като една от своите локации.

На 28 септември в 18:30 часа е заключителното събитие, което съчетава два компонента: изложба и концерт. Дванадесет фотографски табла, събрани в експозицията „Отдаденост“ разказват за голямата любов на Борис Христов – Пенка Касабова, основател на детските градини в България; А осемдесетте минути музика в концерта на лауреатите на престижни награди – певиците Яница Нешева, Петя Петрова и пианистката Боряна Ламбрева ни повеждат сред шедьоврите на Шуберт, Росини, Григ, Берлиоз, както и любимия на Борис Христов композитор – Мусоргски. Това са две пътешествия сред любовта, блаженството, радостта, раздялата, забравата и незабравата.

Оперните певици – Яница Нешева, Петя Петрова, пианистката Боряна Ламбрева

Сред участниците в тази вечер е Виолета Цонева – член на семейството на Пенка Касабова и дарител на Музея „Борис Христов“ На разположение на посетителите ще бъдат и малкото непродадени екземпляри от книгата „Любов и талант“ на Пенка Касабова – най-достоверното свидетелство за младостта и за творческия път на Борис Христов.