Два вида изкуство в една изложба

Сливане на музикални тонове с художествени полутонове…,  сливане на монотипи, рисунки, принтове, илюстрации и инсталации. Рисуване с китара и свирене с четка. Преплитане на два вида изкуство в една изложбата “Визуална еклектика, музикално единство”. Заглавието на изложбата не би било по-подходящо предвид обстановката, в която събитието протече и атмосферата, която авторите създадоха за посетителите.

На 27 февруари 2018г. галерия “Етюд” представи необикновената изложба с необикновено “Визуална еклектика, музикално единство”. Експозицията събра творбите на Добрин Атанасов, Светозар Колев-Питкин и Спартак Константинов.
И тримата професионално се занимават с визуални изкуства, но нямат допирни точки нито в изразните средства, нито в концепцията на творбите си. Това беше главната предпоставка за еклектичния характер на експозицията.

Противно на разминаването си в изобразителното изкуство, тримата чудесно се допълват както на музикалната сцена под формата на група “Мискините”,  с която от години изпълняват авторска музика по клубове и фестивали из цялата страна.
Допълват се чудесно и в живота, където ни показват, че винаги може да намерим време за празнуване.

Добрин Атанасов преподава в СУ ,,Св. Климент Охридски” графичен дизайн и съвременно изкуство, но и това е малка част от необятното му поле на изяви. ,,Очаквам да дойдат художници от нашите кръгове, но и приятели музиканти, които не са запознати с художествената ни изява”, сподели той за sofiapress преди откриването на изложбата. И очакванията на твореца се оправдаха напълно.

Спартак Константинов се изявява в разнопосочни области на художественото изкуство, воден от стремежа си за нещо ново и непознати, в което да потъне. Работил е със скулптура, монотипи (могат да се видят на изложбата) и пр. Пред репортера на sofiapress Мариела Петкова, Спартак разказа: ,,Покрай свирнята в групата отдавна се беше зародила идеята за обща съвместна “мискинска” изложба, но някак си заради ангажименти и едно друго си остана идея”. Ето защо първата съвместна изложба на художниците-музиканти се превърна в личен празник.

Светозар Колев-Питкин е третият от авторите на необичайната експозиция. Твори в живопис и рисунка, като сюрреалистичните му творби печелят внимание навсякъде и ни открехват вратата на богатата фантазия. Пред Мариела Петкова сподели, че винаги рисува картини, понякога с нотите, друг път с четката и молива. Но винаги вижда картините и ги сътворява, независимо дали като песен или картина. Описа живота накратко с думите ,,Драскаш, Дрънкаш и Умираш”, но
,,междувременно  се случват страхотни неща”, допълва още талантливият художник.

Цялото това събитие протече под звуците на китарата на Андрю Стубел – четвъртият член на групата. И беше идеалният еклектичен завършек на еклектичната изложба, представяща еклектичните визии на музикално единните художници.

Автор: Мариела Петкова

Comments are closed.