Международен Екслибрис Конкурс Варна ще представи сборна изложба

Арт Галерия Ларго с изложба „Екслибрис Презареждане 4”

За четвърти път Галерия „Ларго” организира изложбата „Екслибрис Презареждане 4″, в която ще бъдат включени не показвани творби от третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, което се проведе през м. август миналата година. В изложбата ще бъдат представени също графики и екслибриси от невероятна колекционерска стойност, придобити по време на гостуването на екипа на галерията на 37-мия конгрес на FISAE в Прага през 2018-та година, които сега са част от фонда на биеналето.

Традиционно в тези изложби Галерия Ларго кани няколко специално подбрани автори, които да бъдат представени на варненската публика с повече на брой творби. Участие в тазгодишното издание на „Екслибрис Презареждане“ ще вземат четирима изключителни творци – Велико Маринчевски, Владимир Зуев (Русия) , Владимир Чукич и Калоян Илиев -Кокимото.

И още една изненада подготвяме за публиката на предстоящата изложба. През 2018-та година директорът на Галерия „Ларго” Нели Вълчева получи специална покана през 2019 г. да бъде част от журито на десетото юбилейно издание на престижния Международен екслибрис конкурс „Библиотека Бодио Ломнаго”, провеждащ се в едноименния италиански град. В тази връзка г-жа Вълчева получи и покана от организаторите да бъде куратор на представителна изложба на най-добрите съвременни български художници в областта на малката графика и екслибриса. С тази именно изложба ще бъдат открити десетия Международен екслибрис конкурс „Библиотека Бодио Ломнаго” и съпътстващата го пета Международна Колекционерска среща. Българската експозиция се организира със специалната подкрепа на Регионалното правителство на Ломбардия и Генералното Консулство на България в Милано. Това престижно за българската графика събитие ще бъде открито на 3-ти май в зала в центъра на Милано. След края й се планира показването на експозицията в различни градове в България и Италия.  Варненската публика ще може първа да види една малка част от подготвяните творби в предстоящата в Галерия Ларго изложба „Екслибрис Презареждане”.

Картина на Велико Маринчевски

Велико Маринчевски е роден през 1979 г. в град София. От 1999 г. до 2005 г. учи в Националната художествена академия в София, където се дипломира със специалност „Графика”, степен„Магистър”. През 2016 г. е поканен от Националния фонд за изкуства на Китай за преподавател в „Национален курс по графика за обучение на асистенти”, селектирани от 15 академии и университети на Китай (юни-август,2016 г.). Има над 18 самостоятелни изложби, включително в Националния музей за графика на Китай, Шенджен, Галерия Акируно, Токио, Япония, Галерия A. J. Bellocq, Ръстън, Луизиана, САЩ и други. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в Китай, Белгия, Япония, Италия, Полша, България и други. Понастоящем живее и работи в София.

Творба на Владимир Зуев

Владимир Зуев Роден е на 5 август 1959 г. в Русия. Член на Съюза на руските художници от 1989 г. и заслужил художник на Руската Федерация. В периода 1976 г.–1981 г. учи в Художествено-графическия факултет на Нижнитагилската държавна педагогическа академия, където понастоящем преподава.Работи в областта на графиката, световно признат майстор на екслибриса. Участва в повече от 250 международни изложби и конкурси, има над 70 награди, сред които 15 Гран При и първи награди. Зуев има 22 самостоятелни изложби в Русия, Европа, САЩ, Канада, Япония и Китай. Негови творби са притежание на осем държавни музеи и галерии в Русия и на 14 държавни и частни галерии в Европа и САЩ, сред които Асоциацията за съвременно изкуство в Шамалие, Франция; Художествената галерия в Банска Бистрица, Словакия; Дейвис Музей, Масачузетс, САЩ; Музея в Малборк, Полша; Музея за съвременно изкуство, Ибиса, Испания; Международен екслибрисцентър, Синт Никлас, Белгия; Националния музей на Краков, Полша; Музей Сакима Арт, Окинава, Япония; Художествената галерия в Лодз, Полша и други. Живее и работи в Нижни Тагил, Свердловска област, Русия.

Картина на Владимир Чукич

Владимир Чукич е роден на 10 октомври 1958 г. в град Хасково. През 1977 г. завършва Художествената гимназия в град Казанлък  със специалност „Графика и илюстрация на книгата”. Участва в национални и международни биеналета на графиката, включително в Канагава, Япония (1988 г., 1989 г., 1990 г.), Любляна, Словения (1985,1987), Белград, Сърбия (1991 г.), Градо, Италия (1987) и други. Има над 25 самостоятелни изложби и множество спечелени награди в конкурси, включително Първа награда за графика – Биенале на графиката, Варна(1987 г.), Награда за графика на конкурса на „Алианс България” (2008 г.), Награда на галерия „Дяков”, Пловдив (2010 г.), Гран При в Международна изложба на графиката, Минск (2009 г.). Живее, свири JAZZ и рисува в  гр. Кърджали.

Творба на Калоян Илиев

Калоян Илиев– Кокимото е роден през 1979 г. в град Варна. Завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” -специалност „Графика” през 2007 г. и специализира в сферата на Графичния дизайн в Академията по изкуствата в Лодз, Полша през 2008 г. Има над 35 самостоятелни изложби у нас и в чужбина и над 60 участия в сборни изложби. Печели множество награди, някои от които са: Втора награда за Живопис в Международен конкурс за изкуства “Антонио Гуалда”, Гранада, Испания (2006 г.), Награда за Графика в Национална кампания „България – част от Европейския пъзел” София, България (2006 г.), Награда за Графика, Higashi Chichibu, Сайтама, Япония (2008 г.) и други. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в Италия, Япония, Тайланд, Китай, Уругвай, Испания, Дания, Холандия, Белгия,Полша, България, Румъния, Турция, Сърбия и др. Живее и работи във Варна.     

 
Изложбата ще бъде открита на 7 февруари, четвъртък, от 18:30 ч. в Галерия Ларго на ул. „Хан Крум” № 8 и ще продължи до 5 март 2019 г.                                                                                                               

Милена Димитрова, галерист