Варна представя фотографска изложба на Йордан Йорданов – Юри

На 21 февруари 2018г от 18:00 часа ще се открие изложба с фотографии на Йордан Йорданов – Юри. Изложбата включва 70 сребърно желатинови фотографии, копирани лично от автора, собственост на FSP/Фондация “Серджо Поджанела” от сериите “Българските затвори”, “За Албания с любов” и други. Изложбата гостува във Варна с любезното съдействие на Gallery Synthesis и PhotoSynthesis – място за фотография, хора и идеи.
Изложбата ще открият Гаро Кешишян и Надежда Павлова, а специално за варненската публика участие ще вземе и големият български актьор Ицко Финци!

Нашето съществуване се осмисля от факта, че светът продължава да е загадка“, казва един истински герой. И още: „Добрата фотография е или причина, или следствие, рядко и двете заедно“.
Не, това не са думите на философ от миналото или на литератор, а на фотограф. Който ни припомня, че истински изградената личност не попада в рамките на едно-единствено професионално определение. Виждайки негова фотография, дори да не е изкушен от това изкуство, всеки може да си нарисува цяла история, да погадае за човека на нея, за образа и фона, за времето. Точно толкова многопластов е и самият Йордан Йорданов – Юри. Човек, който не само фотографира, но и „вижда“ във всеки един от смислите на тази дума, човека зад снимката. Автор на истински сентенции, поет, художник, баща на три дъщери, мъж, способен да скочи от 30-метров мост, за да впечатли жена, и блестящ професионалист, пример с майсторството си за поколения фотографи. Чепат характер и изящен перфекционист към всеки детайл от процеса на изграждане на образа. Време е невероятните му снимки да излязат от пепелта на годините, за да пробуждат задрямалото усещане за изкуство у повече хора. Точно както е време и личността на Юри да продължи да вълнува. Да ни напомня, че понякога е добре да спреш, да се насладиш на процеса, на всеки детайл от него, преди да продължиш. И само тогава се ражда истинското изкуство.
Георги Караманев, автор на “И додето се раждат лъчите”, биографичен роман за Йордан Йорданов – Юри.