България ще бъде сред най-конфликтните страни за САЩ през 2018 година

Тъй като конфликтите се възпламенят, изгарят и трептят по целия свят, американски представители оценяват опасностите, които представляват. Не всички тези конфликти пряко застрашават американските интереси, поради което Съветът по външни отношения провежда ежегодно проучване, което да помогне на лидерите на САЩ да дадат приоритет на заплахите през следващата година. През изминалото десетилетие това изследване се фокусира върху рисковете, които за Америка представляват чуждите страни. Сега той отчита размерите на рисковете, които Америка поражда на света – и на себе си.

“САЩ днес са най-непредвидимата страна в света и това причинявадълбоко безпокойство”, казва Пол Старъс, директор на Центъра за превантивни действия на CFR, който провежда годишното проучване. Никой няма увереност, че американците ще реагират във всяка ситуация, като се има предвид как хората преценяват този президент. “Този президент би могъл да приветства развитието. “Не искам хората да знаят точно какво правя – или да мисля”, пише Доналд Тръмп през 2015 г. “Това ги предпазва от равновесие”.

Американската новооткрита непредсказуемост е най-очевидна в два сценария, които се очертаха като рисковете с най-висок приоритет, идентифицирани от тазгодишния доклад, който се основава на обратната връзка от 436 правителствени служители и външнополитически експерти:

1) военен конфликт, включващ Съединените щати, и съседите на Северна Корея

2) въоръжена конфронтация между Иран и Съединените щати или съюзник на САЩ по отношение на участието на Иран в регионални конфликти и подкрепата на войнствени групи.

“Това са двете най-нестабилни кризи в момента”, казва Старъс. “Някои биха казали, че е хубаво, че хората се познават и всичко това е съгласувано усилие за увеличаване на лоялността на Америка за водене на преговори със Северна Корея или с Иран. Мисля, че повечето професионалисти биха казали, че това не е интелигентна стратегия: може да доведе до обратен удар или да доведе до погрешно изчисляване, неразбиране и т.н. “.

България участва като рискова страна в тази класация, поради опасенията относно враждата между Русия и НАТО. Тя може да доведе до “влошаване на отношенията между САЩ и Русия. С по-нататъшно разкриване на руската намеса (в президентските избори в САЩ през 2016 г.), точката на запалване, кото може да ескалира е някъде в Източна Европа”, обяснява Старъс.