Показаха Константин Щъркелов в нова светлина

Тази вечер в галерия “Стил” се състоя откриването на “Български актьри”, изложба на Константин Щъркелов. 

Тя дава една нова светлина на художника Константин Щъркелов като портретист. Колекцията, чийто куратор е галеристът Светлин Гугов, включва двадесет и две графики с въглен и туш на известни български актьори в емблематични за тях роли. Сред тях са Кръстьо Сарафов в “Сън в лятна нощ”, Сава Огнянов като Хан Омуртаг, Адриана Будевска в “Лейди Магбет”, Иван Попов като Шейлок във “Венецианския търговец”.

Изложбата бе открита от художника и изкуствовед Калин Николов, който даде мнението си за новата светлина, която селектираните портрети дават за творчеството на Константин Щъркелов: “Тази серия графики ни показва не само колко добър художник е бил, колко широк, колко е умеел да рисува, но ако за него имаше някакви научни изследвания, то много хора щяха да знаят, че той е рисувал доста портрети и те го доближават до големите майстори навремето като Стефан Иванов, Никола Ганушев, Борис Георгиев.”

 

Той сподели, че запитвайки Радой Ралин кои са неговите любими художници, писателят е категоричен: “Пикасо и Щъркелов”.

Серията портрети улавят емоционалното състояние, напрежението на всеки актьор в момент на превъплъщение. Почеркът им е характерен за руската реалистична графика. Те са ценни не само за историята на българското художествено изкуство, но и за паметта на театъра.

 

One Comment on “Показаха Константин Щъркелов в нова светлина”

Comments are closed.