Едно кратко ръководство за основните откровения в “Досието на рая”

Стотици журналисти започнаха да публикуват статии, въз основа на масовото изтичане на документи от компании, които управляват офшорни сметки.
Файловете, наречени “Досието на рая”, разкриват огромна финансова мрежа – извън обсега на повечето правителства – поддържана от най-богатите хора в света. Те включват  Уилбър Рос, кралица Елизабет  и близък съветник на канадския премиер Джъстин Трудо. Още по-големи имена се очаква да бъдат разкрити по-късно тази седмица.
Ето и едно ръководство за основните откровения досега.

Какви са тези “Досиета на рая”

13,4 млн. документа идват от Appleby, адвокатска кантора със седалище на Бермудските острови, специализирана в офшорни сметки. Те бяха изтеглени до германския вестник Sueddeutsche Zeitung, който сподели документите с Международния консорциум за разследващи журналисти (ICIJ). Източникът на “Райските книжа” не е разкрит.

Appleby, адвокатската кантора в центъра на документите, се счита за “един от най-големите доставчици на офшорни правни услуги в света”. Офшорните сметки обикновено не са незаконни за себе си, но те могат да бъдат използвани за скриване на пари от правителства, да налагат данъци върху тях.
Sueddeutsche Zeitung и ICIJ спечелиха награда “Пулицър” тази година за работата си по панамските книги, още едно скривалище на офшорни файлове.

 

Връзките на Кремъл с инвестиции във Facebook и Twitter

Компаниите, контролирани от руското правителство, инвестират тихичко в няколко големи стартиращи компании в Силициевата долина, включително Facebook и Twitter, разкриват “Досиетата на рая”.

Инвестициите бяха осъществени чрез DST Global, компанията за рисков капитал, собственост на руския милиардер Юри Милнър. VTB Bank, която е собственост на Русия, постави 191 млн. долара за 5% дял на Милнър в Twitter през 2013 г. Газпром, също контролиран от Кремъл, си партнира с офшорна компания, за да финансира своя 8% дял във Facebook през 2012 г.
Милнър каза пред “Ню Йорк Таймс”, че инвестициите на руските държавни компании са чисто “търговско споразумение” и нямат политически връзки. “Това е различно време“, каза той пред ICIJ. “Никога не ми хрумна, че VTB Bank не е просто още един инвеститор за нас.” Но сделките вероятно ще се видят в различна светлина, след като руското правителство използва сметки във Facebook и Twitter, за да повлияе на президентските избори в САЩ през 2016 г.

 

Бизнесът на Уилбър Рос се свързва с вътрешния кръг на Путин

Американският търговски секретар Уилбър Рос поддържа дял в корабоплавателна компания, тясно свързана със семейството на руския президент Владимир Путин.

Според документите “Досиетата на рая”, Рос притежава между 2 милиона и 10 милиона долара в корабната компания Navigator. Вторият по големина клиент на Navigator е руската газова компания Sibur. Кирил Шамалов, зет на Путин, е заместник-председател на борда на Сибур и до април притежава над една пета от компанията. (Оттогава е намалил собствения си дял.)
Генадий Тимченко, близък приятел на Путин, също е част от собственика на Сибур. Тимченко е бил забранен да влезе в САЩ от 2014 г. Основният акционер на Сибур е Леонид Микелсън, според съобщенията най-богатият човек в Русия и главен изпълнителен директор на газовата компания “Новатек”, която два пъти е одобрена от американското правителство.
Демократичният сенатор Ричард Блументал обвини Рос за подвеждащия Конгрес в изслушването си за потвърждение, като каза пред NBC, че сенаторите са имали впечатлението, че са продали всички акции от “Навигатор” и не са знаели за връзките на компанията с Русия.
Говорителят на Рос заяви пред NBC, че се отрича от проблемите, свързани с трансакерийското корабоплаване, и че “той обикновено подкрепя санкциите на администрацията на руските стопански субекти.” Според съобщенията той не отговаря на обвиненията за това да подвежда Конгреса.

 

Офшорните сметки на кралицата

Кралица Елизабет II има инвестиции в няколко офшорни фонда, които широко се считат за данъчни убежища. Нейното имение се разкрива, след като някои от офшорните фондове, на Каймановите острови и Бермудските острови, се появиха в документите.
От Херцогство Ланкастър, заявиха, че инвестициите са законни и не са им предоставили никакви данъчни предимства. Фондовете Кайманови острови и Бермуда възлизат на 10 млн. паунда (13 млн. долара). Освен това херцогът разкри, че “инвестира във фонд с местожителство в Ирландия”, но не предостави никакви подробности.
Чрез тези офшорни фондове парите на кралицата са инвестирани в някои спорни компании, включително BrightHouse, които отдават под наем домакински уреди и мебели на хора, които не могат да си позволят да ги купуват направо. “Брайт хаус” е хвърлен в очакване да експлоатира клиентите си.

 

Най-добрият съветник на Трудо, който прехвърля пари в офшорни сметки

Канадският премиер Джъстин Трудо обеща през март да работи срещу данъчните измами.
Доста неловко, в “Досието на рая” се вижда, че Стивън Бронфман, един от мъжете, на които Трудо дължи политическата си кариера, е затрупал милиони долари на Каймановите острови. Това може да му е помогнало да избегне законовите данъци в Канада, САЩ и Израел, пише Guardian.
Бронфман е приятел от детството и близък съветник  на Трудо.

 

Кой друг?

Освен Рос, други членове на администрацията на “Тръмп” се оказваха замесени в офшорните сметки. Те включват главния икономически съветник Гари Кох, държавният секретар Рекс Тилерсън и министърът на финансите Стивън Манчин.

Има въпроси дали русско-узбекският олигарх Алишер Усманов е нарушил правилата на английската Висша лига, като е притежавал акции в футболния клуб на Евертън, както и декларирания от него дял в Арсенал.

Уесли Кларк, пенсиониран генерал на САЩ и бивш висш командир на НАТО в Европа, ръководи хазартна компания с офшорни дъщерни дружества.

Кралица Нур, от Йордания е бенефициент на два тръста в Джърси.

Бразилският финансов министър, Хенрике де Кампос Мейрелс, основал фондация в Бермуда “за благотворителни цели”. Той казва, че ще подкрепи благотворителни организации след смъртта му.

Угандийският външен министър Сам Кутеса отворил фонд в Сейшелските острови, за да управлява богатството си в офшорните сметки.

 

qz.com