Едуард Сноудън отново провежда кампания в защита на личната неприкосновеност

Американският информатор и бивш служител на Централното разузнаване Едуард Сноудън, се присъедини към кампанията срещу Aadhaar, индийската 12-цифрена уникална идентификационна система, която е била подложена на огромна критика относно системите си за сигурност и неприкосновеност на личния живот.

В неделя 21 януари Сноудън подкрепи К. Верма, бивш шеф на външната разузнавателна агенция на Индия, който разказа за опита си с Адаар. Сноудън потвърди статията, публикувана в “The Wire”, в която се казва, че актът на организации като банки и телекомуникации, които принуждават физическите лица да произвеждат своите Aadhaar номера, трябва да бъдат “криминализирани”.

Гласът на Сноудън срещу програмата  става все по-силен, след като на 4 януари, технологичният журналист Зак Уитакър постави съобщение за Buzzfeed News относно предполагаемото нарушение на сигурността на базата данни на Aadhaar.

Няколко дни по-късно той писа в Twitter срещу държавния Уникален идентификационен орган на Индия (UIDAI), като подаде първия информационен доклад (FIR) срещу журналист във вестник “Трибюн”, който пише за нарушения на сигурността в базата данни на Aadhaar. Журналистката Рахна Хайра описа в статията си, че е платила само $ 7.84, за да купи данни от Aadhaar от анонимния продавач на WhatsApp.

Сноуден, който понастоящем е в процес на временно убежище в Русия, снаправи изявление, публикувано в Twitter от главния редактор на The Tribune.

 

В продължение на месеци Aadhaar е бил атакуван поради опасения за неприкосновеността на личния живот и критики към неправилното изпълнение на програмата, принуждавайки UIDAI да засили своите процеси на сигурност, като въведе нови функции, като виртуален идентификационен номер, за да удостовери и провери номерата на Aadhaar. От 2015 г. насам съществуват редица предполагаеми нарушения на данните, включително дублиране на карти и измамни банкови транзакции, извършени чрез изтеглени биометрични данни.

Междувременно изпълнението на схемата “Aadhaar” понастоящем се оценява от петчленна комисия във Върховния съд на Индия, ръководена от главният прокурор Дипак Мишра. Проучването следва многобройни молби, подадени в съда, относно сигурността и неприкосновеността на личния живот, които се поддържат от UIDAI. Това включва дело, заведено от активист за правата на жените, твърдейки, че свързването на данните от Aadhaar с мобилните телефонни номера нарушава поверителността, а друга, подадена от група банкови служители, посочва, че те нямат необходимите средства за предоставяне на услуги, свързани с Aadhaar.

 

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →