Защо древните гръцки скулптури имат малки пениси

Древните гърци празнували мъжкото тяло в скулптури, които представят могъщи, прочути мъже като опустошителни фигури с опънати мускули. Понякога тези фигури изглеждат частично облечени в драперии или платове, но често те са напълно голи.

За съвременното око, телата им са идеални – освен един малък детайл.  “Те имат малки пениси, в сравнение със средната част на човечеството”, казва Андрю Лир, специалист по древногръцкото изкуство и сексуалност.

Безброй любители на съвременното изкуство и историци са били засегнати от скромната природа на древногръцките скулптури, които се отличават от класическите такива на богове, императори и други елитни мъже. Малките членове изглеждат в разрез с огромните тела и митично големите личности, които придружават.

Но древните гърци са имали причините за този естетически избор

Върнете се в древногръцкия свят около 400 г. пр.н.е. и ще откриете, че големи, изправени пениси не се считат за желани, нито пък са знак за сила. В своята игра “Облаците” (419-423 г.пр.н.е.) древногръцкият драматург Аристофанс обобщава идеалните черти на своите връстници като “блестящ гръден кош, ярка кожа, широки рамене, малък език, силни хълбоци и малък пенис. ”

Историкът Паул Христал също е провел изследване на този древен идеал. “Малкият пенис е съобразен с гръцките идеали за мъжка красота”, пише той в книгата си “В леглото с древните гърци” (2016). “Това е запазена марка на най-висшата култура и цивилизацията.”

В древногръцкото изкуство повечето от качествата на великия човек са представени като достатъчно, твърди и блестящи – защо не са същите тези естетически принципи, приложени към пениса? Както предполага Лиър и други историци, част от отговора се крие в това как е изобразена тази част на тялото на по-малко възхитителни хора.

Всъщност похотливи, покварени сатирици са били представяни с много големи, изправени гениталии, понякога почти толкова високи, колкото и торсовете им. Според митологията тези същества са били нечовешки, частично животински и напълно лишени от сдържаност – качество, грешно от гръцкото висше общество. “Големите пениси са вулгарни и извън културните норми, нещо, което се развива от варварите по света”, пише изданието Chrystal.

В гръцката комедия, глупаците също са изобразявани с големи гениталии – “знак за глупост, повече звяр, отколкото човек”, според изданието.

По този начин  глупаци и врагове служат като обвивка на мъжки богове и герои, които са почитани за самоконтрола и интелигентността си (заедно с други качества, изискващи сдържаност, като лоялност и предпазливост). Ако големите генитали представляват глупави апетити, тогава “може да се заключи, че малкият, хладен пенис представлява самоконтрол”, обяснява Лиър.

Няма съмнение, че в древногръцкото изкуство представянето на фалоса и неговия различен размер, е символично. Както предлага Лиър, това може да подскаже защо художниците на възраст изобразяват мъжки голи тела толкова често, дори когато един герой или разказ може да не го изискват. “Те използват пениса като индекс на характера”, обяснява Лиър.

 

 

 

Artsy

4 Comments on “Защо древните гръцки скулптури имат малки пениси”

  1. Съжалявам, че възприемате моят коментар като спам, но според Вас дали няма грешки в следното изречение :
    В своята игра „Облаците“ (419-423 г.пр.н.е.) древногръцкият драматург Аристофанс
    Напълно съм съгласна, че веднъж преведен от един език на друг, текстът губи, но Аристофан (с) никога не е писал игри, а пиеси. И когато се превежда текст би било хубаво поне да се провери на даден човек как му се изрича името на съответния език и какво е писал… Някак драматург да пише игри, не става, нали така?
    Следваща неточност:
    Всъщност похотливи, покварени сатирици
    Буквалният превод води до това, че не се разграничава сатир от сатирик, които, поне на български, са мнооооого различни неща.
    Това имах предвид.

  2. Има много неща в изкуството, които ни озадачават. Уж дребни детайли, но говорят много за епихата и мисленето на хората. Не се бях замислял за това с пенисите.

    Иначе преводът няма как да е точен. Той зависи от преводача. Аз разбрах всичко, което ми трябваше. Махнете го този спам.

  3. Доста лош превод с огромни фактологическа грешка.

Comments are closed.